Een mooie onderhoudsvrije tuin, wie wilt dat nou niet?

Dhch2018

Aan een onderhoudsvrije tuin kleven heel veel voordelen. De laatste jaren zien we een toename in de vraag naar onderhoudsvrije tuinen. Een onderhoudsvrije tuin lijkt helemaal hot te zijn. Maar waarom eigenlijk?

Die vraag is vrij simpel te beantwoorden. Onderhoudsvrije tuinen zijn in omdat we met zijn allen minder tijd hebben. Daarnaast willen we meer tijd aan andere zaken besteden dan aan het onderhouden van onze tuinen. We willen meer tijd met onze vrienden, vriendinnen, kennissen en familie doorbrengen, maar daarnaast hebben we het ook druk met onze banen, sporten en ga zo maar door. Het is dan ook niet vreemd dat de vraag naar de aanleg van onderhoudsvrije tuinen de laatste jaren flink is toegenomen.

Wat maakt een tuin een onderhoudsvrije tuin?

Als we heel eerlijk zijn moeten we bekennen dat een onderhoudsvrije tuin in de praktijk eigenlijk niet bestaat. Iedere tuin vraagt immers om onderhoud. Ook een onderhoudsvrije tuin zal van tijd tot tijd onderhoud nodig hebben al blijft het onderhoud bij een onderhoudsvrije tuin wel heel beperkt. We spreken dus liever over een onderhoudsarme tuin.

Welke materialen worden er in een onderhoudsvrije tuin gebruikt?

Omdat bij een onderhoudsvrije tuin de nadruk op het onderhoudsarme aspect van de tuin ligt zal een tuinarchitect veel gebruik maken van onderhoudsarme materialen. Denk bijvoorbeeld aan materialen zoals beton, hardhout, kunststof en roestvrij staal. Die materialen zie je vervolgens terug in alle facetten van de tuin. Zo zal bij het plaatsen van een schutting gebruik gemaakt worden van kunststof, hardhout of beton. Voor het leggen van tuinbestrating zal voor natuursteen gekozen worden en voor het aanleggen van een vijver zal er voor beton gekozen worden.    

Een onderhoudsvrije tuin moet eenvoudig schoon te maken zijn

Bij een onderhoudsvrije tuin is het belangrijk dat de tuin eenvoudig schoon te maken is. De tuin wordt dus vaak heel symmetrisch aangelegd waarbij er veel gebruik gemaakt wordt van grote tuintegels die gevoegd zijn. Ook is de tuin vaak egaal en wordt er geen gebruik van verhogingen gemaakt.  

https://www.vergelijkhoveniers.nl/onderhoudsvrije-tuin/

Geef een reactie