Experiment

Dhch2018

Opmerkelijk nieuws vorige week uit de provincie Flevoland. De scholengemeenschap De Rietlanden uit Lelystad brengt namelijk naar buiten dat het stopt met het gratis aanbieden van een wifi guest access aan haar leerlingen. In de toekomst kunnen de leerlingen aan het begin van de maand 20 megabyte kopen voor 1,50 euro. Momenteel is het netwerk namelijk vaak overbelast  en het vergroten van de capaciteit is volgens de schoolleiding te duur. Nu kan het Wi-Fi netwerk op twee verschillende manieren overbelast raken. Volgens de schoolleiding worden er door de leerlingen allerlei erg grote bestanden naar elkaar gestuurd zoals video’s, dit kan als dit in massa hoeveelheid gebeurt elk netwerk overbelasten. Daarnaast is het aantal mobiele apparaten dat gebruik maakt van een draadloos netwerk überhaupt erg snel toegenomen de laatste jaren. Waar een paar jaar geleden nog niet eens iedereen een mobiele telefoon met internetverbinding had heeft nu iedereen een smartphone en daarnaast is er ook nog een groep die hiernaast gebruik maakt van het internet met behulp van een tablet.

De tweede mogelijkheid is simpelweg dat de kwaliteit van het huidige netwerk gewoon niet goed genoeg is . Glasvezel fusielassen zou hiervoor de oplossing kunnen bieden. Bij deze draadloze oplossing wordt er gebruik gemaakt van het razendsnelle glasvezel  wat de kwaliteit van een draadloos netwerk zoveel sterker maakt.

Hoe dan ook het experiment met het kopen van de 20 megabyte databundel gaat komende maand alweer in. De 20 megabyte moet volgens de schoolleiding voldoende zijn voor leerlingen om hun rooster te bekijken en eventueel aan hun ouders te vertellen dat ze later thuis zijn. Na drie jaar zal de werking van deze geheel nieuwe methode worden geëvalueerd. Mocht het experiment goed werken dan valt het zeker niet uit te sluiten dat meerdere scholengemeenschappen het voorbeeld van scholgemeenschap De Rietlanden zullen volgen en een soortgelijk systeem zullen invoeren.

http://www.optinet.nl/

Geef een reactie