DHCH 2018
Image default
Bedrijven

Hoe werkt een laserprinter?

Er zijn vele verschillende soorten printers. Grof gezien kunnen we deze onderverdelen in twee soorten, namelijk de traditionele kabel printer en de laserprinters. De kabel printer maakt gebruik van de inkjet technologie en de laserprinter maakt gebruik van de lasertechnologie. De laserprinter wordt meestal gebruikt op industrieel niveau. Ten opzichte van de inkjet technologie komt de laserprinter nog maar net kijken. Maar hoe werkt zo’n laserprinter nou eigenlijk? En wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

De werking van de laserprinter is redelijk revolutionair te noemen. In het binnenste van de printer zit een zogeheten drum, dit is een rol die lichtgevoelig is. Vanuit de computer wordt een pagina omgezet in een voorbeeld bestaande uit verschillende puntjes, ook wel pixels genoemd. Deze punten vormen samen de uiteindelijke afbeelding. De punten die moeten worden voorzien van inkt worden daarna belicht met de laser waardoor deze van de drum elektrisch geladen worden. Deze punten trekken vervolgens inktpoeder aan omdat deze delen van de drum elektrisch geladen zijn. Tot slot wordt de toner aangebracht als het papier verhit wordt. Hierdoor komt de toner definitief vast te zitten op het papier.

Deze technologie verschilt dus heel erg van de inkjet technologie. Dit betekent dan ook dat het voor- en nadelen heeft. Een voordeel van de laserprinter ten opzichte van de kabel printer is dat de toner relatief goedkoop is. Inkt cartridges zijn een stuk duurder in de aanschaf. Een nadeel is dat kleurenprinters met lasertechnologie vaak erg duur in aanschaf zijn en dat foto’s er soms niet heel mooi en natuurlijk uitzien. In de aanschaf is de laserprinter dus duurder, maar op termijn kun je dit terugverdienen doordat de toner een stuk goedkoper is.

Naast deze printers zijn er ook nog andere opties te noemen. Denk aan de 3D printer, de folie printer en de thermische printer. Die laatste wordt vooral gebruikt in productielijnen.

http://kba-metronic.com/nl

Gerelateerde artikelen

Gevaarlijk verkeer

Accountantskantoor MKB Eindhoven

Zonnepanelen installateur? De beste installaties voor zonnepanelen bij Soloya.be

17 comments

Comments are closed.