Manieren om veiliger te rijden

Dhch2018

Als wagenparkbeheerder zijn uw chauffeurs en wagen de belangrijkste eigendommen van uw bedrijf. Hieronder leest u een aantal tips om ze veilig te laten rijden.

Om uw chauffeurs veilig te laten rijden kan één heel eenvoudige afkorting al veel helpen: COAST:

  • Concentration (concentratie). Als bestuurders bekwamer en meer ervaren worden kan de aandacht soms wat verslappen. Hoe ervaren de bestuurders ook zijn, dit mag geen enkele chauffeur overkomen. Benadruk dan ook zo vaak als het maar kan hoe belangrijk het is om de focus op de weg te houden en alert te blijven.
  • Observation (observatie). Benadruk dat alleen focus op het eigen rijgedrag niet genoeg is. Er moet ook aandacht worden besteed aan het rijgedrag van de medeweggebruikers.
  • Anticipation (anticipatie). Als bovenstaande punten goed worden uitgevoerd dan wordt het ook makkelijker om te anticiperen om gevaren.
  • Space (ruimte). Het is niet mogelijk om te botsen op een lege ruimte, dus herinner uw bestuurders aan de twee seconden regel en benadruk het belang van het houden van afstand.
  • Time (tijd). Mensen die haast hebben maken aanzienlijk vaker ongelukken dan mensen die geen haast hebben. Zorg er dan ook voor dat uw chauffeurs hun routes goed plannen, zodat ze genoeg tijd hebben om op hun bestemming aan te komen.

Verder is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op noodgevallen. Zorg dan ook dat ze in ieder geval voorzien zijn van de basis veiligheidsuitrusting, zoals een zaklamp, EHBO-doos, dekens en een gevarendriehoek. Daarnaast is het verstandig om paniekknop te installeren bij het gps volgsysteem. Met zo’n knop kunnen de chauffeurs het hoofdkantoor informeren over hun precieze locatie. Zo kan de hulp meteen op weg worden gestuurd. Gps trackers zijn sowieso onmisbaar voor een transportbedrijf. Let er ook op dat de software vrij snel veroudert, laat deze dan ook tijdig bijwerken.

http://mygpstracker.nl

Geef een reactie