Personeelsbeschikbaarheid in kaart brengen

Dhch2018

Als werkgever moet je ook een personeelsplanning maken om de personeelsbehoefte en hun beschikbaarheid in kaart te brengen. Het is een breed begrip waar je als werknemers maar ook werkgever altijd mee te maken hebt. Je moet duidelijk kunnen weten wanneer jouw werknemers moeten werken, en als werknemer wil je graag weten wanneer je moet werken. Er moet natuurlijk geen overbezetting zijn zodat het meer geld gaat kosten, of juist dat er niet op komt dagen omdat iemand niet is ingedeeld waardoor de prestaties achteruitgaan.

Personeelsplanning kun je zien als de balans tussen de behoefte en beschikbaarheid van het personeel. Zo een planning kan vrij lastig zijn omdat je moet gaan puzzelen wie wanneer, en hoe laat gaat werken. Als je veel met parttime werkende werknemers te maken hebt is het al helemaal lastig. Met personeel dat de hele week werkt kun je de planning een stuk makkelijker indelen. Je moet dus de behoefte aan werk en de beschikbaarheid van uren als twee elementen zien die je moet afwegen en optimaal op elkaar af moet stemmen zodat je een balans tussen beiden kunt vinden. Behoefte is meestal wel inzichtelijk maar beschikbaarheid niet. Zeker als je iedereen even veel uren wilt geven als je bijvoorbeeld veel part time personeel hebt. Behoefte van personeel ontstaat als je activiteiten in gaat plannen. Op basis van die activiteiten kun je kijken naar de behoefte van het personeel.  De beschikbaarheid wordt weer gevormd door het aantal werknemers dat een bedrijf ter beschikking heeft. Dit is lastiger dan je denkt. Je hebt part timers en full timers in dienst die allemaal hun uren willen maken. Je moet dit langs elkaar kunnen indelen zodat iedereen tevreden is maar dat de planning ook niet in problemen komt. En wat als iemand ziekt wordt? Dan moet je ook snel iets ander in kunnen delen om problemen te voorkomen.

Als je duidelijkheid wilt in goed personeel aannemen die goed op de planning van de activiteiten van het bedrijf passen, dan zou je naar Werving en selectie software moeten kijken. Momenteel is dat een groot ding in het bedrijfsleven en de digitalisering.

https://www.mysolution.nl/nl-NL/Home

Geef een reactie