Spiegelglas

Spiegels bestaan al heel lang en werden al door de Romeinen en Egyptenaren gemaakt. Eerst van gepolijste schijven van edelmetaal. Later van geblazen glas met een metaallaag. Sinds 1688 wordt spiegelglas middels het gieten geproduceerd. De verantwoordelijke voor de spiegelglasproductie was toen de Zonnekoning Lodewijk XIV van Frankrijk. Eerst werd dit spiegelglas uit Venetië geïmporteerd, maar dit kostte enorm veel geld. Hij stichtte een eigen glasfabriek en stelde glasblazers uit Venetië aan. Omdat het glas nog verder verwerkt moest worden, was het dikker dan vensterglas. De spiegels uit die tijd zijn nog steeds te bewonderen in de Spiegelzaal van het Paleis van Versailles. Sinds 1959 wordt spiegelglas van floatglas gemaakt en is het voor iedereen betaalbaar geworden.

Hoe wordt spiegelglas gemaakt

Spiegelglas wordt van een groot stuk vlakglas gemaakt. In de eerste machine wordt het vlakglas goed schoongemaakt met water. Een tweede machine spuit een laagje vloeibaar zilver op het glas. Dan begint het al op een spiegel te lijken. Een derde machine spuit een laag rode verf erover ter bescherming van de zilverlaag. Vervolgens worden er nog twee lagen grijze verf op aangebracht. Een vierde machine snijdt het grote spiegelvlak aan kleinere stukken.

Verdere bewerking spiegelglas

De rand van spiegelglas kan worden geslepen voor een sierlijke facetrand. Verder is het mogelijk om met verschillende technieken een afbeelding, logo of tekst op de spiegel te laten plaatsen. Een spiegel kan worden ingelijst of direct tegen de muur worden gekit. Om waterdamp op een spiegel te voorkomen is het tegenwoordig ook mogelijk om een verwarmde spiegel te kopen. De verwarmde spiegel voorkomt niet alleen aanslag maar verwarmt ook de badkamer zonder dat er een lelijke radiator nodig is. Ook mooi is de achterwand in de keuken van spiegelglas. Spiegels zijn er van 2 tot 10 mm dikte. Spiegelglas kan niet worden gehard. 

http://www.aa-spiegels.nl/

Geef een reactie