Verschil tussen moderne en design wandlampen.

Veel mensen zouden graag een design wandlamp willen, vaak zijn deze behoorlijk prijzig. Wanneer er aan design wordt gedacht denken we aan een ontwerper. De ontwerper heeft al zijn tijd in het bedenken van een mooie wandlamp. Als we het woord ‘design’ letterlijk vertalen vanuit het Engels dan betekend het ontwerp of vormgeven. Maar we gebruiken het woord een beetje vreemd wanneer we het direct vertalen; “Ja dat is echt design aan de muur’, dan zeg je dus eigenlijk “Ja dat is echt ontwerp aan de muur”. Klinkt een beetje vreemd. Design heeft eigenlijk in de loop der jaren een eigen stroming ontwikkeld. Moderne stijl is ontwikkeld tussen de jaren ’20 en ’40 uit de vorige eeuw, en design is hiervan een zijspoor. Vaak zijn het ‘limited editions’ dat houdt in dat ze eenmalig worden gemaakt, wanneer ze zijn uitverkocht dan worden er geen replica’s meer gemaakt. Wanneer we in een aantal worden zouden omschrijven wat design is kom je uit op, uniek, subtiel, innovatief, clean, exclusief. De ontwerper geeft vorm aan zijn wandlamp, maar ook een ontwerper kan worden toegepast in verschillende gradaties. Je hebt een grafisch ontwerper, industrieel ontwerper en een architect. In het geval van het ontwerpen van wandlampen hebben we eigenlijk niks met een architect of grafisch ontwerper te maken. Mits we het hebben over een binnenhuis architect maar dan zoeken de architecten uit welke wandlampen bij hun zelf ontworpen interieur past, ze ontwikkelen niet zelf de lampen. Een grafisch ontwerper komt wel van pas wanneer de industrieel ontwerper de wandlamp op de markt wil brengen. De grafisch ontwerper is iemand die visueel kan vormgeven van ideeen in verschillende media. Dus bijvoorbeeld het ontwikkelen van flyers, stickers, brochures, covers van het printmedium, websites etc. De wandlamp wordt bij een winkel verkocht en om extra aandacht te genereren kan de wandlamp op bijvoorbeeld een affiche staan. Inprincipe zorgt een industrieel ontwerper voor het ontwerp van de design lamp. Voordat de lamp uberhaubt wordt gerealiseerd. Maakt de ontwerper het ontwerp op de computer en zo kan de ontwerper ook zien of deze daadwerkelijk in productie kan worden genomen. Het kan bijvoorbeeld dat de verhoudingen niet kloppen, door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde programma’s kan de industrieel ontwerper zien of dit ontwerp kan worden uitgebracht. De industrieel ontwerper werkt bij een productie bedrijf of voor zichzelf en houden zich bezig met het ontwerpen van gebruikt voorwerpen. Dus ook wandlampen. De industrieel ontwerper heeft eigenlijk veel creatieve vrijheid, toch houdt hij rekening met het materiaal waarvan het gemaakt moet worden, de technische aspecten en totslot de prijs. Het vooronderzoek is vooral heel veel schetsen, krassen en nog een keer schetsen voordat het de productie in kan.

Verschil wandlampen

Veel mensen zien niet goed het verschil tussen moderne wandlampen en design wandlampen. Dat klopt ook wel, want wanneer we modern in kernwoorden omschrijven kunnen we spreken van; nieuw, strak, schoon, gestroomlijnd, art deco, postmodernisme, wiener werkstatte, onderscheiding, abstractie etc. Op deze manier lijkt het ook te maken te hebben met ‘design’.

Toch kunnen we concluderen dat modern een stijl is die eerder is ontwikkeld en design een zijsprong heeft genomen. Moderne wandlampen worden vaak in grote getalen geproduceerd bijvoorbeeld door winkelketen Ikea. Design is exclusiever en vaak daarom ook duurder. Design is dus niet voor iedereen weggelegd maar wil je toch graag in de buurt komen van een design lamp, dan kan je een moderne lamp kopen die veel op de design wandlamp lijkt.

http://www.wandlampen-expert.nl/

Geef een antwoord