DHCH 2018
Image default
Wijn

Witte wijnglazen met lood of loodvrij kristal?

Vroeger was het heel normaal om witte wijnglazen met loodkristal te kopen. Dit was echt heel exclusief en je moest er veel geld voor betalen. Vandaag de dag is loodkristal nog steeds populair en duur geprijsd. De prijzen van loodkristal liggen al snel een stuk hoger vergeleken met loodvrij kristalglas of gewoon glas. Dit heeft vooral te maken met de materialen die erin verwerkt worden. Loodkristalglas mag pas zo heten als er minimaal 10% lood in verwerkt is. Dit materiaal is vrij duur om in glas te verwerken. Het resultaat is wel dat je witte wijnglazen schitteren als een diamant. Maar is het ook de beste keuze voor je wijn?

Witte wijnglazen met loodkristal kunnen giftig zijn

Misschien wel één van de grootste nadelen aan loodkristal is dat het giftig kan zijn. Bij een lichte vergiftiging heb je weinig klachten, maar als je chronisch vergiftigd bent kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Je kan dagelijks last hebben van misselijkheid, hoofdpijn en neurologische klachten. Bij een acute vergiftiging kan je zelfs in coma raken. Dit klinkt dus niet als het perfecte glas voor een wijntje. Toch begint de afgifte van lood pas als de wijn er een paar uur inzit. Je hoeft voor witte wijnglazen dus niet bang te zijn dat je er last van krijgt. De kans is klein dat je er teveel van binnenkrijgt. Toch kiezen de makers hierom wel steeds vaker voor loodvrij kristalglas.

Loodkristal kan niet in de vaatwasser

De kans dat jij je witte wijnglazen in de vaatwasser stopt is groot. We maken ons er allemaal schuldig aan. Maar één rondje in de vaatwasser met loodkristal zorgt ervoor dat het glas bederft. Het glas wordt dof en dit krijg je er niet meer uit. Zorg er dus voor dat je het glas nooit in de vaatwasser stopt als je weet dat er lood in verwerkt zit. Als je kiest voor loodvrij kristalglas, dan kan dit meestal gewoon in de vaatwasser. Je hoeft dan niet bang te zijn dat het glas voor altijd beschadigt. Want dit zou zonde zijn helemaal als je er veel geld voor betaald.

Loodvrij kristalglas komt qua uitstraling dicht in de buurt van loodkristal

Tegenwoordig is het ook niet meer nodig om witte wijnglazen met lood erin aan te schaffen. Loodvrij kristalglas komt qua uitstraling dicht in de buurt van loodkristal. Het glas is zelfs nog transparanter en helderder dan echt kristalglas. Het is qua oog bijna niet meer van echt te onderscheiden. Alleen de glazen zijn een stuk lichter, maar dit ligt wel prettiger in de hand. Daarnaast hebben ze hetzelfde zang geluid als echt kristalglas dit hebben de makers er namelijk in verwerkt. Het enige voordeel is dat ze minder snel krassen, in de vaatwasser kunnen en een stuk goedkoper zijn in aanschaf.

https://www.wittewijnglazenshop.nl/

127 comments

Comments are closed.