DHCH 2018
Image default
Huishoudelijk

Koffiesystemen

Een bakkie pleur is onderdeel van de dag bij bijna iedere Nederlander. Tijdens het ontbijt, op het werk, bij de lunch, voor en na het avond eten. De gemiddelde Nederlander drinkt 2,4 kopjes koffie per dag. Het koffiegebruik van Nederlanders is nogal uitzonderlijk vergeleken met andere landen. Finland heeft ditzelfde gemiddelde maar andere landen liggen hier ver onder. Doordat koffie steeds populairder is geworden zijn er ook veel verschillende systemen ontstaan. In Nederland kan je Nespresso, Dolce Gusto en Tassimo kopen. In dit artikel zullen de verschillende systemen worden genoemd.

Alle systemen maken gebruik van koffie cups. In de machine pas maar één soort cup. Een cup is een luchtdichte verpakking met daarin koffie. De werking van de drie machines is ook allemaal hetzelfde. Bij het zetten van een bakje koffie doe je een cup in de machine. Vervolgens maakt de machine een gaatje in de cup en wordt er onder druk heet water de cup ingeduwd. Op deze manier ontstaat koffie die in het kopje zal stromen.

Bij het Nespresso en Dolce Gusto systeem vindt dit proces plaats met meer dan 9 bar. Hierbij mag je dan ook van echte espresso spreken. Bij het Tassimo systeem is dit echter niet zo. Hier wordt gebruik gemaakt van een druk van 3,3 bar.

De Nespresso machine is verreweg de populairste. Je kunt kiezen uit verschillende smaken. Negen espresso’s, drie lungo’s, drie cafeïne vrije smaken en nog een zevental speciale koffiesmaken. Bij de machine met een ingebouwde melkopschuimer is het ook mogelijk om cappuccino’s en latte macchiato’s te maken.

Na de Nespresso machine komt het Dolce Gusto systeem wat betreft populariteit. Met dit systeem zijn de opties veel uitgebreider. Je kunt allerlei koffievarianten maken, zoals espresso, ristretto, lungo en cafeïnevrije koffie. Ook zijn er dolce gusto cups alternatief beschikbaar met verschillende bijzondere smaken. Maar je kunt er zelfs ook andere drankjes mee maken zoals thee en chocolademelk.

Het Tassimo systeem komt op ongeveer hetzelfde neer als het Dolce Gusto systeem. De cups worden hier alleen T-DISCS genoemd.

http://www.koffiecupster.nl

15 comments

Comments are closed.