DHCH 2018
Image default
Huishoudelijk

Een gemaaid gazon en een geleegde brievenbus zijn de eerste stappen in woningbeveiliging.

 

Als je op vakantie bent, wil je de kans op woninginbraak tot een minimum beperke. Dat begint met eenvoudige maatregelen, zoals een lamp met schemerschakelaar zodat een inbreker in het donker niet ongezien zijn gang kan gaan. Maak het een dief ook niet te makkelijk door bijvoorbeeld een pergola onder het raam te bouwen of een ladder in de tuin op te slaan.

Een donker huis is voor criminelen altijd interessanter dan een verlichte woning. Met een tijdschakelaar van €5 kun je er eenvoudig voor zorgen dat er op gezette tijden licht in huis brandt. Voor iets meer geld koop je een geautomatiseerd lichtsysteem, waarmee je voor iedere dag een ander lichtscenario programmeert. Geavanceerde systemen zijn via een app op afstand te bedienen. Zorg er bij langdurige afwezigheid voor dat de buren op de hoogte zijn en vraag hun eventueel de post weg te halen, het gras te maaien en andere voorzieningen te treffen om het huis er bewoond te laten uitzien. Natuurlijk hebben de buren ook een mobiel nummer voor noodgevallen, anders bel je een slotenmaker in Rotterdam.

WhatsApp-groep

Buurtinitiatieven spelen een belangrijke rol bij inbraakbeveiliging. Dat betekent lang niet altijd dat buurtbewoners moeten gaan wachtlopen. Ook een WhatsApp-groep is heel effectief. In 35 Tilburgse buurten daalde het aantal woninginbraken een jaar tot anderhalf jaar na het oprichten van een WhatsApp-groep met 40 procent. De deelnemers hadden nauwkeurige instructie gekregen hoe te reageren bij verdachte situaties. Een medewerker van de gemeente coördineert het project. In meer steden zijn WhatsApp-groepen actief. Informeer ernaar bij de wijkagent.

Politiekeurmerk-eisen

Een bewezen effect hebben de maatregelen die het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voorschrijft. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) constateert op basis van gegevens van de politie dat het PKVW de kans op een geslaagde inbraak met 50 procent doet afnemen. Het Verbond van slotenservice berekent een ruim 30 procent verminderde kans. Om dit keurmerk te krijgen, moet de woning in ieder geval voldoen aan de hierna beschreven eisen. Dat levert – naast goede beveiligingsmaatregelen – een sticker op de voor- en achterdeur op, die inbrekers zal ontmoedigen.

  • Verlichting bij de voor- en ­achterdeur. Bij voorkeur lampen met schemerschakelaar.
  • Goedgekeurde sloten op alle deuren en (bereikbare) ramen. Meerpuntssloten met als kenmerk twee of meer sterren van SKG hebben de voorkeur. Meerpuntssloten met één ster worden niet meer gemaakt, maar om het keurmerk te krijgen is het niet nodig ze te vervangen.
  • Cilindertrekvoorziening op de sloten. Bij cilindertrekken, voorheen kerntrekken genoemd, draait de inbreker eerst een schroef in de cilinder. Vervolgens oefent hij daar een kracht op uit met een speciale cilindertrekker. De cilinder breekt dan af en wordt eruit getrokken, waardoor de inbreker binnen een halve minuut binnen is. Veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging met twee of drie sterren voorkomt dit. Een alternatief is de bestaande cilinders vervangen door een cilinder met drie sterren.
  • Goede scharnieren. Zeker als een deur (of raam) naar buiten draait, zoals bij de achterdeur meestal het geval is. Als de pennen makkelijk uit de scharnieren zijn te tikken, zijn dievenklauwen of scharnieren met veiligheidsnok met ten minste twee sterren onmisbaar. Hierdoor vallen metalen pennen aan de scharnierkant van de deur bij het sluiten in metalen kommen in het kozijn.
  • Beveiligde val- of klepramen. Aan de scharnierkant moeten deze ten minste twee dievenklauwen of twee goedgekeurde scharnieren hebben en aan de andere kant twee bijzetsloten van één ster of één raamcombi met twee sterren. Een raamcombi is een raamuitzetter en sluiting in één. Een alternatief is een goedgekeurde doorklimbeveiliging: bijvoorbeeld een stang over de hele lengte van het val- of klepraam.
  • Bij een lichtkoepel: een goedgekeurde doorklimbeveiliging.

PKVW aanvragen

Ook het Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen? PKVW-erkende bedrijven adviseren en monteren eventueel nieuwe sloten. Wanneer alles in orde is, ontvang je het certificaat Beveiligde Woning. Dit kan bovendien een korting op de inboedelverzekering opleveren. Kijk voor meer informatie en voor de adressen van PKVW-erkende bedrijven op  Gemeenten hebben soms een tijdelijke subsidieregeling voor inbraakpreventie. Utrecht en Almere zijn daar voorbeelden van. Informeer ernaar bij de gemeente.

Huurwoning beveiligen?

Huurders die het Politiekeurmerk Veilig Wonen willen bemachtigen, doen er goed aan eerst contact op te nemen met de verhuurder. Misschien is die bereid om het hang- en sluitwerk op het juiste niveau te brengen, nu of bij een volgende renovatieronde. Maak sowieso gebruik van het recht op inspraak bij een eventuele renovatie, om zo het belang van het PKVW onder de aandacht te brengen. Als een verhuurder de investering in goedgekeurde sloten op zich neemt, zal hij dat vrijwel altijd doorberekenen in de huur.

Een alternatief is zelf alle kosten te dragen. Ook in dat geval is het goed de verhuurder op de hoogte te stellen. Soms willen verhuurders wel de montagekosten dragen, maar niet de materiaalkosten. Anderen willen juist weer weten welke producten bevestigd gaan worden op hun woningen. Kortom: probeer er met de verhuurder uit te komen voor een blijvend veilig resultaat.

Spullen in de kluis

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen volstaat voor de meeste situaties. Toch kunnen er redenen zijn waarom je een betere beveiliging wilt, bijvoorbeeld als een huis erg afgelegen ligt of aan de rand van een stad of dorp, of als er voor meer dan €50.000 aan waardevolle spullen in huis is, zoals sieraden, kunst, apparatuur of speciale verzamelingen.

Voor kleine waardevolle spullen zoals zilver, juwelen en waarde­papieren is een goede kluis te overwegen. De kluis moet altijd stevig verankerd worden, bijvoorbeeld aan de vloer. Verzekeraars kunnen bepaalde eisen stellen aan een kluis wanneer iemand veel kostbaarheden bezit. Een goede kluis is niet goedkoop. Honderd euro is het minimum. Optimaal inbraakwerende kluizen zijn duurder, oplopend tot enkele honderden euro’s.

Doe-het-zelfsystemen

Inbrekers hebben een broertje dood aan camera’s en alarminstallaties. Een digitale bewakingscamera is al voor €100 bij de bouwmarkt te koop. Neem het beeld op via de computer of een harddiskrecorder en je hebt meteen bewijsmateriaal voor de politie. Er zijn speciale camera’s te koop die geschikt zijn voor nachtopnamen, maar een goede lamp in de buurt is toch aan te raden voor de beste beelden. Plaats de camera het liefst op ooghoogte voor een herkenbaar beeld. De politie kan deze beelden goed gebruiken, dus stel in een voorkomend geval de politie direct op de hoogte en geef de beelden af.

Professionele beveiliging

Een professioneel alarmsysteem gaat een stap verder. De verzekeraar kan dit verplicht stellen wanneer er voor meer dan €50.000 aan kostbare zaken in huis is, maar je kunt er ook zelf voor kiezen. Er zijn grofweg twee mogelijkheden: een systeem dat bij inbraak een signaal stuurt naar een mobiele telefoon (bijvoorbeeld van de bewoner zelf of van de buren) of een systeem dat een particuliere alarmcentrale waarschuwt. Er zijn ook alarmsystemen die met een geringe aanpassing kunnen worden omgebouwd van het eerste naar het tweede type. Een verzekeraar kan een contract met een goedgekeurde particuliere alarmcentrale als voorwaarde stellen. Dit brengt vaste, periodieke kosten met zich mee. Daartegenover staat een mogelijke korting op de inboedelverzekering.

Let op: als de verzekeraar korting geeft onder voorwaarde dat er een alarmclausule op de polis komt, dan is inbraak alleen gedekt wanneer het alarm daadwerkelijk is ingeschakeld. Vergeet je het een keer en wordt er dan ingebroken, dan keert de verzekering niet uit!

Een nadeel van een alarmsysteem is dat de bewoners er zelf ook altijd rekening mee moeten houden. Je moet het activeren wanneer je het huis verlaat of als je naar bed gaat en je moet het deactiveren bij thuiskomst en ’s ochtends bij het opstaan.

‘Gratis’ alarmsysteem

Maak voor een professionele elektronische beveiliging een afspraak met een erkend beveiligingsbedrijf. Een lijst met namen is te vinden op de website van de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven:. Reken op een minimale aanschafprijs van €700 plus de eventuele kosten van een particuliere alarmcentrale.

Let ook op bij huis-aan-huis-aanbieders van een ‘gratis’ alarm­systeem waarbij je alleen de maandelijkse kosten voor de alarmcentrale betaalt. Bij een langdurig contract met fikse maandelijkse kosten betaal je op deze manier vaak meer voor het totaalpakket dan wanneer je de aanschafprijs voor eigen rekening had genomen.

Tips voor veilig wonen

  • Maak foto’s van kostbaarheden en schrijf eventuele serienummers op. Dit maakt het makkelijker om verzekeringsgeld uitgekeerd te krijgen en teruggevonden gestolen spullen terug te krijgen.
  • Breng een speciaal markeringsplaatje aan dat apparatuur onverkoopbaar maakt voor dieven.
  • Maak er een gewoonte van om waardevolle spullen uit het zicht op te bergen.
  • Het ABC van veilig wonen is een handige brochure met uitgebreide informatie over inbraakwerende maatregelen. De brochure is te downloaden op 

Met dank aan het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB)

https://www.slotenmaker.nu/