DHCH 2018
Image default
Aanbiedingen

Mediation nodig?

Heeft u een probleem met een persoon of een organisatie waar u samen niet uitkomt? Dan is het in Nederland mogelijk om een mediator, een onafhankelijk bemiddelingsbedrijf, in te schakelen. Dit kan naast of in plaats van een rechtelijk proces. In sommige gevallen wordt er zelfs een deel van de kosten vergoed door de overheid, omdat het voor de overheid een gunstiger proces is.

Wat is mediation?

Als u een conflict heeft en het lukt u niet om het onderling op te lossen, dan is er naast een strafrechtelijke procedure nog een manier om dit probleem op te lossen, namelijk mediation. Een mediator kan als tussenpersoon het conflict proberen op te lossen. De mediator ondersteunt het proces dat jullie door gaan. Een mediator stimuleert beide partijen en begeleidt het proces naar een goede oplossing. Op die manier komt er een uitkomst die door beiden partijen als gunstig kan worden beschouwd.

Wanneer is mediation geschikt?

Mediation kan in veel gevallen gebruikt worden. Bemiddeling bij scheiding wordt vaak gebruikt,  maar tegenwoordig wordt het ook gebruikt bij scheiden met kinderen, uit voorzorg. In ruzies tussen bedrijven, personen, of de overheid staan mediators steeds vaker centraal. Het grootste voordeel van een mediator in plaats van een strafrechtelijk proces is dat een mediator veel goedkoper is en veel meer tijd bespaard. Een strafrechtelijke procedure kan soms jaren aanhouden, en dan is het nog maar de vraag of je gelijk krijgt, en stel dat je gelijk krijgt, of het het überhaupt waard was. Het kan zeer goed zijn dat je uiteindelijk meer hebt betaald dan vergoed krijgt. Een mediator is eigenlijk een soort volwassen manier van een strafrechtelijke procedure. Je probeert te praten met beide partijen over mogelijke uitkomsten.

Wat zijn de voordelen van mediation?

Mediation heeft een aantal voordelen als we het vergelijken met een rechtelijk proces. Ten eerste is mediation een stuk goedkoper en kost het veel minder tijd dan een rechtelijk proces.De meeste conflicten zijn met behulp van mediation binnen 3 tot 5 gesprekken van anderhalf uur opgelost. Een rechtelijk proces kan soms maanden duren. Het is ook nog is goedkoper, aangezien u met 2 personen het huurtarief van de mediator betaald, in plaats van beide één advocaat. Het mediation proces start snel en is snel afgerond. Wij van Mediation Gouda willen u graag verder helpen met eventuele vragen

 

Wat is een mediator?

Een mediator is een onafhankelijk persoon die bemiddelt tussen 2 partijen. Dit kan om bijvoorbeeld een scheiding gaan, maar ook conflicten tussen bijvoorbeeld 2 bedrijven. Hulp bij scheiding is de meest gebruikte vorm, maar ook bij een scheiding met kinderen kan het goed van pas komen. Het doel van een mediator is het oplossen van dit conflict. Wel staat hierbij tegenover dat de partijen vertrouwen in de mediator moeten hebben. De overheid stimuleert het gebruik van een mediator boven een direct strafrechtelijk proces. Door middel van mediation kunt u veel tijd en geld besparen. U lost het probleem eigenlijk zelf op, maar dan met deskundige hulp.

Voordelen van een mediator

Beide partijen delen de kosten van de mediator. Wel is het mogelijk om subsidie te krijgen van de overheid. De grote van de subsidie hangt af van het inkomen van de des betreffende partij. Wel wordt er altijd een standaard bijdrage gerekend van €50.- per partij. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten kan het zo zijn dat dit bedrag volledig wordt vergoed.

 Eisen van de overheid

Ook zijn er bepaalde eisen gesteld door de overheid waaraan mediators moeten voldoen. Zo moet de mediator ingeschreven zijn in het register van het Mediatorsfederatie Nederland. Om tot dit register toe te treden moet je aan verschillende eisen voldoen. Zo moet je een erkende basisopleiding mediation hebben gevolgd en geslaagd zijn voor het theorie-examen mediation.

Mediation word tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt voor conflicten tussen overheid en burger. Je hebt als burger een ‘langdurige’ relatie met de overheid, en daarom wil je langdurige rechtelijke processen het liefst vermijden. Je moet niet vergeten dat het de overheid ook veel tijd en geld bespaard als ze weer een langdurig rechtelijk proces uit de weg gaan.

 

Wat is echtscheidingsbemiddeling?

Een echtscheiding is nooit leuk, en kan soms hevige conflicten opleveren tussen beide partijen. Het is voor beide partijen het voordeligst als de scheiding snel en soepel voorloopt. Ook is het belangrijk dat externe mensen niet de dupe worden van een scheiding, zoals familie en kinderen. Om de kansen op dit soort conflicten te verkleinen kan er een mediator worden ingeschakeld. Een mediator helpt  focussen op de oplossing en niet op het probleem. Samen gaat u dus op zoek naar een oplossing. De mediator is dan dus de tussenpersoon die het proces in goede banen leid. Bemiddeling bij scheiding biedt de vrijheid om uw gevoel en problemen te vertellen. Zo kunnen beide kanten duidelijk naar elkaar maken waar ze tegen aanlopen en wat zij vervelend vinden.

De voordelen van scheidingsbemiddeling

Een mediator streeft altijd naar een oplossing die het best is voor beide kanten en dus beide profijt van hebben. Door deze win-win-situatie gaat u met een veel fijner gevoel uit elkaar en voorkomt u onnodige conflicten. Het voordeel van een mediator in vergelijking met een rechtelijke scheiding is dat bij een rechtelijke scheiding vaak maar 1 partij profijt. Boven dat is een scheiding mediator veel voordeliger. Als u de scheiding namelijk via een rechter laat regelen dan moeten jullie 2 advocaten betalen, terwijl er maar 1 mediator nodig is. Een mediator rooft ook veel minder tijd. Een scheiding bij een rechter kan soms maanden duren, bij een mediator kan dit binnen 3-5 afspraken zijn opgelost.

Wat doet de echtscheidingbemiddelaar?

De echtscheidingbemiddelaar zorgt ervoor dat het proces soepel blijft verlopen. Hulp bij scheiding is ook niets om u voor te schamen Dit houdt in dat hij of zij de voortgang van het proces bewaakt en dat de regels die in de overeenkomst staan worden nageleefd. De mediator zorgt er ook voor dat beide partijen evenveel aan het woord zijn. Een andere taak van de bemiddelaar is om de emoties, relevante informatie, standpunten en belangen te verduidelijken. En tot slot legt de mediator de afspraken vast in een vaststellingsovereenkomst.

 

Wat betekend een scheiding voor een kind?

Het kan veel invloed hebben op een kind zodra ouders besluiten om te gaan scheiden. Bemiddeling bij scheiding is altijd positief.  Het leven van een kind verandert op dat moment enorm. Ook komen er veel gevoelens vrij bij kinderen. Er worden ineens ook meer dingen van de kinderen verwacht. Zo moeten ze heen en weer reizen tussen papa en mama, en daarnaast verhuisd vaak een van de twee naar een andere stad. Zo worden kinderen dus ook uit hun vertrouwde omgeving weggehaald. De aandacht van de ouders op de kinderen kan ook dalen. Als alleenstaande vader of moeder moet er meer gewerkt worden en is er minder geld. Kinderen kunnen hierdoor moeilijk krijgen, de leuke nieuwe schoenen die ze vroeger hadden kunnen ze nu ineens niet meer betalen. Dit soort zaken passen het zelfvertrouwen van een kind aan.

Zodra papa of mama een nieuwe partner krijgen is dat nog veel ingewikkelder, jonge kinderen zullen het überhaupt niet begrijpen en de wat oudere kinderen/pubers zullen het gevoel hebben alsof een van hun ouders wordt vervangen. Door de hele echtscheiding kunnen de gevoelens van een kind zeer veranderen. Veel kinderen zijn vaak verdrietig en voelen zich eenzaam.

 

Waarom hulp bij echtscheiding?

Het belangrijkste in een echtscheiding is het respect naar elkaar toe. Wanneer de ouders veel ruzie maken tijdens de scheiding, wordt dat gevoel overgebracht op de kinderen. Er is daarom speciale mediation voor echtscheidingen met kinderen. Deze mediators geven advies en ondersteuning om het voor het kind zo prettig mogelijk te maken.

Een mediator kan ook worden gebruikt om met beide partijen het verplichte ouderschapsplan op te stellen. Dit is een schriftelijke verplichte overeenkomst tussen de ouders die gaan scheiden. Het doel van dit document is het verminderen van scheidings- en omgangsproblematiek, Dit soort op zich al voor minder conflicten en dus voor minder problemen bij het kind.

Wij van mediation alkmaar kunnen je helpen!

 

 

http://www.allaboutmediation.nl/mediator-alkmaar.php