DHCH 2018
Image default
Aanbiedingen

Wat is een omvormer en hoe kun je hem gebruiken?

Wat is een omvormer en hoe kun je hem gebruiken? 

Een omvormer is een apparaat dat gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC). Met andere woorden, het neemt de elektriciteit die geproduceerd wordt door batterijen en zonnepanelen, die gelijkstroombronnen zijn, en zet die om in het soort elektriciteit dat wij thuis gebruiken, namelijk wisselstroom. Maar waarom heb je een omvormer nodig en wat kun je ermee doen? Lees verder om erachter te komen. 

 

Toepassingen voor een omvormer 

Omvormers kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, van het voeden van kleine apparaten in een huis of camper tot het aandrijven van industriële machines in fabrieken. In woningen kan een omvormer gebruikt worden om wisselstroom te leveren vanuit batterijen of zonnepanelen. Dit is vooral nuttig voor mensen die van het elektriciteitsnet af willen of hun afhankelijkheid ervan willen verminderen. 

Omvormers worden ook gebruikt in industriële toepassingen zoals lasapparatuur, motorbesturingssystemen, computergestuurde productieapparatuur en meer. Het meest voorkomende type industriële omvormer is de variabele frequentieregelaar (VFD), die de snelheid van motoren regelt door de frequentie van de ontvangen wisselstroom te variëren. Deze regelaars helpen fabrikanten energie te besparen en zorgen er tegelijk voor dat hun machines op optimale snelheid draaien. 

 

Soorten omvormers 

Omvormers zijn er in verschillende maten en capaciteiten, afhankelijk van het beoogde gebruik. Voor woningen zijn er kleine omvormers voor kleine apparaten als televisies en computers; grotere modellen voor verlichting, koelkasten en wasmachines; en zelfs krachtige modellen om hele huizen van stroom te voorzien. Voor industrieel gebruik zijn er VFD’s voor het regelen van motoren met verschillende snelheden en krachtige omvormers voor grote apparatuur zoals lasapparatuur of CNC-machines. 

Een omvormer heeft vele toepassingen, zowel in huishoudelijke als in commerciële toepassingen. Van het voeden van kleine apparaten in een huis of camper tot het aandrijven van industriële machines in fabrieken, een omvormer kan altijd betrouwbare wisselstroom leveren. Er zijn tegenwoordig zoveel soorten omvormers op de markt. Bij Rebatt is er zeker een die perfect past bij jouw behoeften!

 

https://www.rebatt.nl/