DHCH 2018
Image default
Aanbiedingen

Zo ontwerp je een goed rieten dak

Als jij je eigen huis gaat ontwerpen en bouwen, dan moet je natuurlijk met super veel dingen rekening mee houden. Echter, het spreekwoord luidt ‘een dak boven je hoofd hebben’. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het dak is van een huis, zonder dak is het geen huis. Als je een eigen huis bouwt, dan zal je dus veel aandacht moeten besteden aan het dak van je huis. Vroeger werd riet heel veel gebruikt als dakbedekking, omdat het isolerend en waterdicht is, maar daarna raakte het uit de mode. Nu omarmen veel meer mensen riet weer, waardoor je steeds meer moderne huizen met rieten daken ziet. Misschien is dat ook wel een goede optie voor het huis dat jij gaat bouwen! In dit artikel leg ik in ieder geval uit wat de basis is voor een kwalitatief goed rieten dak.

 

Allereerst moet je goed letten op de hellingshoek van jouw dak. Over het algemeen is het zo dat hoe steiler het dak is, hoe beter dat is. Dat komt omdat bij een steil dak de neerslag sneller kan worden afgevoerd en de kans op lekkage kleiner wordt. Wij van rietdekkersbedrijf Van Den Bergh zijn er achter gekomen dat de ideale hellingshoek 45 graden is of meer.

 

Naast de hellingshoek moet je ook kijken naar het licht en de lucht. Een rieten dak heeft namelijk veel licht en lucht nodig om zo snel mogelijk op te drogen na een regenbui. Een rieten dak vereist dat er zo min mogelijk bebouwing en begroeiing in de omgeving van de woning is, want door bebouwing en begroeien valt het licht minder op het dak en kan het dak minder goed opdrogen.

 

Tot slot moet je bedenken dat een rieten dak regelmatig onderhoud nodig heeft. Het moet worden geïnspecteerd om slijtplekken, maar ook op de vorming van mossen en algen. Het onderhouden rieten dak is een serieus werkje, maar het moet wel gebeuren.

https://www.rietwerk.nl/