DHCH 2018
Image default
Woning en Tuin

Brandwerend glas

Brandwerend glas is een soort veiligheidsglas met een brandvertragende werking. Het glas wordt gerangschikt naar prestatieniveau. Prestatieniveau wil zeggen naar de duur van de brandwerendheid en de wijze van isolatie. Deze rangschikking wordt bepaald op basis van een aantal criteria. Deze criteria zijn gebaseerd op de geldende voorschriften omtrent brandwerend glas.

De drie basiscriteria van brandwerende glasconstructies zijn achtereenvolgens mechanische stabiliteit, vlamdichtheid en thermische isolatie. Mechanische stabiliteit gaat over het behouden van de mechanische stabiliteit tijdens een brand. Bij vlamdichtheid wordt gekeken of er vlammen of gassen door spleten of voegen in de constructie gaan. De thermische isolatie betreft de temperatuur van de constructie. Deze mag maximaal stijgen tot 140 graden.

Brandwerende beglazing heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van gewoon glas. Ten eerste is het volledig transparant, waardoor je onbelemmerd zicht hebt. Daarnaast helpt het bij het tegengaan van de verspreiding van vlammen, rook en gassen. Verder beperkt het de doorgang van warmtestraling, waardoor het ook mogelijk is om grotere glaswanden aan te leggen. Bovendien is het breed toepasbaar, zoals voor scheidingswanden, deuren, gevels en daken. Daarbij is het ook nog een geluidsisolerend.

Ook in brandwerend glas heb je weer verschillende soorten. Enkel brandwerend glas bestaat uit een enkel geharde ruit, die een brandwerende coating heeft. De brand kan met dit type glas zo’n 30 minuten worden vertraagd. De tweede soort is gelaagd brandwerend glas. Deze bestaat uit twee glasplaten die aan elkaar gelamineerd zijn. Hiermee kan de brand ongeveer 60 minuten worden vertraagd.

De laatste soort is isolerend brandwerend glas. Dit glas bestaat uit een isolerende combinatie die eventueel is voorzien van een zonwerend en zelfreinigende coating. Deze brandwerende constructie kan ook worden uitgevoerd in dubbelglas. Hierdoor krijgt deze constructie naast het brandwerende eigenschap ook isolerende eigenschappen. Daarnaast is het raam extra sterk dus raam reparatie zal niet zo snel nodig zijn. Mocht dit onverhoopt wel het geval zijn dan is het te hopen dat je een raam kapot verzekering hebt afgesloten, want het vervangen van zo’n ruit kost behoorlijk wat geld.

http://glasned24.nl