DHCH 2018
Woning en Tuin

Tiny House Workshops – niet alleen voor doe-het-zelf bouwers

Tiny House workshops zoals die van Tiny House Build en GoTiny kunnen in de eerste plaats mensen aanspreken die van plan zijn om hun eigen tiny house op wielen te bouwen. Al tijdens het planningsproces rijzen er talloze vragen en onzekerheden, in Facebook-groepen en -fora vindt er een levendige uitwisseling plaats, maar de laatste conclusie is ook daar niet te vinden. De scène is gewoon nog heel jong en er zijn nauwelijks ervaringswaarden.


 

Basiskennis uit de eerste hand

Tiny House workshops zijn een goede gelegenheid om ideeën uit te wisselen met fabrikanten, om tips te krijgen en om allerlei suggesties te krijgen. De workshops, die de basisprincipes van de bouw van Tiny House leren, gaan meestal over de volgende punten:

  • Planning (onderzoek, materiaalverzameling, bespreking van schetsen meegenomen)
  • Voorbereiden van bouwkundige documenten (planningssoftware, plattegronden, secties, statica)
  • Noodzakelijke gereedschappen en een geschikte bouwplaats
  • Aanhangwagen (Type aanhangwagen, selectie, bevestiging van de carrosserie aan de aanhangwagen)
  • Bouwmaterialen en hun gewicht
  • Bouwmethode, duurzaamheid (gebouwschil, constructieve houtbescherming)
  • Isolatie en ventilatie
  • interieurafwerking
  • Installaties (elektriciteit/water/afvalwater/gas)
  • Verkeers-/bouw-/verzekeringsrecht

Een investering die zich terugverdient – voor doe-het-zelf bouwers en kopers

Vooral als u droomt van een Tiny Home vanwege een beperkt budget, kan een workshopdeelnameprijs tot 400 euro erg hoog lijken. Gezien het totale project “bouwen of kopen van een tiny house”, zal deze investering de moeite waard zijn, omdat dure fouten in de bouw, die het gevolg zouden zijn van onwetendheid, kunnen worden vermeden en een meer toekomstgerichte aanpak kan worden gekozen. In het geval van een aankoopbeslissing bieden de organiserende fabrikanten meestal aan om het werkplaatstarief (of het tarief voor een individuele consultatie) te compenseren met de aankoopprijs van een tiny house.

Know-How, ook voor de kopers van tiny house in spe

Ook al zijn deze werkplaatsen in de eerste plaats op maat gemaakt voor doe-het-zelf bouwers, toch kunnen gebouweigenaren ook profiteren van de cursussen, die het niet zelf willen doen, maar ofwel een afgewerkt Tiny House kopen of samen met een fabrikant plannen en het vervolgens laten bouwen.
 
Aan de ene kant worden veel details besproken in het hoofdstuk “Planning en het maken van een tiny house plattegrond“, op basis waarvan men als potentiële koper ook duidelijk kan worden of de plattegrond die men in gedachten heeft echt ideaal is of wat er geoptimaliseerd kan worden indien nodig. Aan de andere kant is de informatie over bouwrecht, verkeersrecht en verzekering van belang voor alle eigenaren van tiny houses. En last but not least zullen deze workshops kennis overbrengen die kopers competentere contractuele partners met Tiny House providers maakt: ze zullen dan met andere ogen naar Tiny Houses kijken, de neuralgische punten kennen en kunnen gemakkelijker onderscheid maken tussen hoge kwaliteit en suboptimale uitvoering.