DHCH 2018
Dienstverlening

Grafmonument zoeken op de verkeerde begraafplaats

Verdwaald op een begraafplaats 

Bezoekers wanhopig op zoek naar een bepaald graf of grafmonument; ronddolend op de verkeerde begraafplaats. Of erger een uitvaart niet op tijd kunnen vinden. In Den Haag weten ze niet beter. Twee naast elkaar gelegen begraafplaatsen lijken qua naam en uiterlijk zo op elkaar dat bezoekers voortdurend in verwarring zijn En dat al voor 150 jaar. Wat is hier aan de hand?

Grafmonumenten

De begraafplaatsen lijken niet allen op elkaar in benaming maar ook hoe de begraafplaatsen zijn vormgegeven. De gedenktekens en grafzerken onder oude bomen aan voorname verstilde lanen en kronkelende paden geven de oude begraafplaatsen een sfeer die past bij laat romantische romans en schilderijen uit de 19e eeuw.

Kerkhoven moet wijken –  begraafplaatsen ontstaan

Napoleon bepaalde dat kerkhoven (gelegen naast een kerk in de stad) geruimd moesten worden vanwege hygiëne. Er moesten begraafplaatsen buiten de stadsgrenzen komen.  Kerkhoven werden ondanks protesten verplicht geruimd en aan de rand van de stad werden nieuwe begraafplaatsen aangelegd.

Nieuwe en oude Begraafplaatsen

De twee gegraafplaatsen “Oud Eik en Duinen” en “Nieuw Eykenduynen”  liggen vlak naast elkaar en dat zorgt voor heel wat verwarring. De medewerkers van Monuta en Yarden kijken al lang niet meer op als zij wanhopig zoekende bezoekers naar de buren verwijzen.

In de meeste gevallen komen bezoekers wel uit waar ze moeten zijn, maar soms zijn bezoeker verlaat of in het ergste geval missen zij daadwerkelijk een uitvaart of begrafenis.

Waarom lijken de namen van de twee begraafplaatsen zo veel op elkaar?  Nieuw Eykenduynen en Oud Eik en Duinen

De herkomst van de begraafplaatsnamen

Op verzoek van een luisteraar deed Omroep West onderzoek naar de herkomst van de namen. De beheerders van de begraafplaatsen wisten zelf ook niet waar de naamgeving vandaan kwam.

Natuurlijk doen de namen op zich zelf al vermoeden dat de aanwezige eiken en duinen de bedenkers geïnspireerd hadden.

‘Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’ een boek over het ontstaan van deze begraafplaats wierp een nieuw licht op de zaak.

Volgens de schrijver archivaris en familie van de oorspronkelijk eigenaar van de begraafplaats was de reeds bestaande begraafplaats Oud Eik en Duinen bijzonder gewild en geliefd bij de Haagse burgerij in de negentiende eeuw. Vooral de romantische Engelse landschapsstijl met kronkelige paden sloten  goed aan bij de geliefde romantische sfeer van die tijd.

Moordende concurrentie?

Concurrentie is van alle tijden,  want vlak naast de populaire begraafplaats Oud Eik en Duinen begint een concurrent een nieuwe begraafplaats. Dit particuliere initiatief van A. M. Maas Geesteranus wil zoveel mogelijk profiteren van het succes van zijn buurman en hij begint een bijna identieke begraafplaats die hij ook nog eens bijna hetzelfde noemt. De nieuwe  begraafplaats Nieuw Eijkenduijnen is een geducht concurrent voor de bestaande begraafplaats die nog lang niet vol was.  

Begraafplaatsen nog niet vol

De oude bestaande begraafplaats was inderdaad nog lang niet vol lag,  en is dat is hij tot op vandaag nog immer niet.  “Nog genoeg plek”, zegt Erasmus Laurentius (uitvaartorganisatie Monuta) tegen omroep West.

Luie typist?

Dan is er ook nog de verwarring in de schrijfwijze die een aantal keren is veranderd door een luie typist.

De grootste naamsverandering was in 1911. Tot dan toe heette de begraafplaats in alle notulen “Nieuw Eijkenduijnen” (met een ij) Maar door de opkomst van de typmachine en een nogal luie typist (?) brengen verandert dat. Vanaf dat dan wordt de begraafplaats plots als “Nieuw Eykenduijnen” (met een y) geschreven. Dat scheelde de typist een letter tikken! Hoe lui kun je zijn?

Dat vermoedt tenminste archivaris en schrijver van het boek ‘’Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’. Guus Maas Geesteranus familie van de oorspronkelijke oprichter van Nieuw Eykenduynen beschreef hierin het ontstaan van de begraafplaats.

Memorabel Afscheidsmonumenten

Als u liever geen standaard grafsteen of grafmonument wilt, maar een echt uniek en bijzonder gedenkteken.

Memorabel realiseert stijlvolle moderne grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. We maken ontwerpen die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de memorabel.nl website of maak een afspraak via 06 49 351 338 of info@memorabel.nl. Met aandacht en respect vertaal ik uw wensen zorgvuldig naar een bijzonder en uniek gedenkteken. Graag adviseer ik u over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neemt u contact op voor een vrijblijvend kennismaking. 

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

https://www.memorabel.nl/