DHCH 2018
Image default
Dieren

Jaarlijks naar de dierenarts in Arnhem voor de inenting van uw konijn

De gemiddelde dierenarts in Arnhem ziet jaarlijks honderden mensen met honden en katten die moeten worden gevaccineerd. Het inenten van konijnen wordt daarentegen vaak vergeten. Toch is het heel belangrijk om de dierenarts jaarlijks te bezoeken met uw konijn voor de nodige inentingen. Wij vertellen u hier graag meer over.

Waartegen moet u uw konijn laten inenten bij een dierenarts in Arnhem?

Waartegen moeten konijnen nu precies worden gevaccineerd? Een ervaren dierenarts in Arnhem, zoals Huisdierenkliniek Hornstra, zal uw konijn jaarlijks inenten tegen twee ziekten. Hierbij gaat het om de ziekten myxomatose en VHD. Deze laatste wordt ook wel RHD of VHS genoemd. Het is heel belangrijk om konijnen te laten inenten tegen deze ziekten, vooral omdat de ziekten zeer besmettelijk zijn en niet of nauwelijks kunnen worden behandeld. Besmette konijnen komen vaak te overlijden.

Wanneer laat u uw konijn het best vaccineren?

U kunt voor de eerste vaccinatie naar de dierenarts wanneer het konijntje vijf weken oud is. In verreweg de meeste gevallen is deze vaccinatie voldoende voor een heel jaar, maar in bepaalde gevallen kan de dierenarts u adviseren om het konijntje na een maand nog eens te laten vaccineren. Het is altijd het best om een konijn te laten inenten in het voorjaar, omdat dan de meest vatbare periode van het jaar aanbreekt.

Ook naar de dierenarts als uw konijn altijd binnen zit?

Konijnen kunnen natuurlijk in een buitenhok of een binnenhok leven. Ernstige konijnenziekten kunnen zich via de lucht of via insecten, zoals muggen, verspreiden. Hierdoor wordt er vaak gedacht dat het niet nodig is om konijnen te vaccineren wanneer zij binnen leven. Niets is minder waar. Ook konijnen die binnen leven kunnen worden besmet, bijvoorbeeld door besmette voeding, door vliegende insecten die het huis binnenkomen en door mensen die de ziekteverwekkers vanaf buiten mee naar binnen nemen via de kleding of bijvoorbeeld de schoenzolen. Het is daarom verstandig om ook een binnenkonijn in te laten enten bij een dierenarts in Arnhem. Kom langs of doe een beroep op de mobiele kliniek.