DHCH 2018
Image default
Woning en Tuin

Kun je thuis houten jaloezieën zelf op maat maken voor een perfecte pasvorm?

 

Houten jaloezieën inkorten voor een perfecte oplossing op maat

Houten jaloezieën zijn vooral bedoeld om een aardse toon in je inrichting te brengen en tegelijk de gratie en de aura van de omgeving te versterken. Deze horizontale jaloezieën zijn een van de meest populaire en gewilde soorten raambekleding, die de voorkeur krijgen van veel binnenhuisarchitecten en huiseigenaars omdat hun unieke texturen helpen om de ramen een stijlvolle en verfijnde uitstraling te geven. Er zijn verschillende maten lamellen verkrijgbaar en je kunt de gewenste kiezen, afhankelijk van de mate van lichtinval en privacy die je wilt regelen. Als je de ramen een finishing touch wilt geven, moet je ze aanpassen uit een waaier van kleuren en ontwerpkeuzes voor die exclusieve charmante uitstraling. Als je van plan bent deze houten jaloezieën uit te proberen en te genieten van alle voordelen die ze bieden, dan moet je ze naar je eigen wensen personaliseren en een bestelling plaatsen.

Dus, je hebt je maten opgestuurd, houten jaloezieën op maat besteld, en nu liggen ze hier voor je deur. Maar wat als je jaloezieën in de verkeerde maat komen? Hoewel houten jaloezieën op maat gemaakt worden om bij je ramen/deuren te passen, kunnen de jaloezieën soms door meetfouten toch in de verkeerde maat aankomen. Welnu, als de jaloezieën te breed zijn, dan kun je buitenmontage overwegen, maar als je ze toch binnen het raam wilt monteren, dan is inkorten de enige optie.

Disclaimer: Het is ten zeerste aan te raden minstens eenmaal bij de fabrikant van je jaloezieën te informeren voor je met deze stappen verder gaat, want afhankelijk van het ontwerptype of het koordmechanisme kan het proces variëren. Bij sommige online aanbieders zal er een maatgarantie gelden waardoor je nieuwe producten krijgt. Als je je niet op je gemak voelt bij het zelf afknippen van deze houten jaloezieën, overweeg dan een vakman in te huren en de klus vlot te laten klaren!

De cassette inkorten

Bepaal de breedte van het raamkozijn (binnenkant) om de maat van de bovenrail te krijgen. moet op drie plaatsen meten, bovenaan, in het midden, en onderaan, en moet de kleinste maat nemen. Verminder ongeveer 1/4″ extra aan elk uiteinde om te zorgen dat je houten jaloezie voldoende ruimte heeft om op te trekken of neer te laten. Teken de lengte af om de hoofdreling af te snijden.

Lamellen inkorten

Voordat je overweegt de houten latten in te zagen, lijn je ze eerst goed uit en de onderlat ook. Bedek het uiteinde van de latten met afplaktape om te voorkomen dat het hout afschilfert of splintert. Zo blijven de latten ook strak en uitgelijnd.

Bepaal nu volgens de afmetingen van de hoofdreling de gewenste breedte van de latten en maak een markering op de tape. Zaag de latten en onderlat op de gemarkeerde lengte af met een cirkelzaag of tafelzaag. Controleer bij de laatste stap of alle latten, de bovenrail en de onderrail even breed zijn, zet ze nauwkeurig in elkaar en monteer ze binnen in het raamkozijn. Als je bij het monteren moeilijkheden ondervindt, meet dan alle elementen afzonderlijk opnieuw en zaag ze een voor een uit.

Conclusie

Als je de bovenstaande stappen volgt en het juiste gereedschap gebruikt, krijgen je ramen een professionele uitstraling en niemand zal weten dat de jaloezieën thuis zijn bijgesneden. Mochten de jaloezieën toch een ongewone en ongewenste uitstraling krijgen, dan kun je de zijkanten bijvoorbeeld nog bedekken met andere soorten raamdecoratie, zoals gordijnen.

 

 

https://www.raamdecoratie.com