DHCH 2018
Image default
Dieren

Wat is muizengif en wat doet het?

 

 

Muizengif en rattengif vallen onder de verzamelnaam rodenticiden. Dit zijn Multi-dosis bestrijdingsmiddelen, wat wil zeggen dat muizen en ratten er 3 tot 18 van moeten eten alvorens ze een pijnlijke en langzame dood sterven. Er zijn twee groepen rodenticiden namelijk : het langzaam werkende gif en het acuut werkende muizengif. Dit laatste wordt niet veel meer gebruikt omdat muizen en ratten er aasschuw voor kunnen worden. Als ze zien dat er soortgenoten van dood gaan dan eet de rest er niet meer van. Dit verschijnsel wordt aasschuwheid genoemd. Het langzaam werkende muizengif heeft dat niet, maar het heeft wel als nadeel dat de muizen en ratten er meer keer van moeten eten om dood te gaan.

 

Hoe werkt muizengif?

Muizengif is een anticoagulantia dat ervoor zorgt dat de bloedstolling niet meer werkt. Muizen bloeden langzaam dood door het eten van muizengif omdat kleine inwendige bloedinkjes niet meer dicht gaan. Muizen die een paar dagen muizengif hebben gegeten gaan zich ziek voelen en krijgen het koud. Ondanks dat ze ziek zijn blijven ze van het giftige bestrijdingsmiddel eten en worden ze erg traag.

Risico`s van muizengif

Gebruik van muizengif heeft enkele zeer nadelige risico`s. Enkele risico`s zijn te verwaarlozen als het bestrijdingsmiddel op de juiste wijze wordt gebruikt.  Maar muizengif wordt in de praktijk niet altijd op de juiste wijze gebruikt en ingezet door zowel particulieren als door bestrijdingsbedrijven. Wil je toch muizengif gebruiken zorg er dan altijd voor dat het niet bereikbaar is voor huisdieren, kinderen en ander dieren. Zij kunnen er namelijk ook door vergiftigd worden. Daarnaast is muizengif ook nog eens een zeer giftig spul dat ook nog eens zeer moeilijk afbreekbaar is. Het is daarom zwaar belastend voor de natuur en jouw leef- en werkomgeving. Muizengif alleen zal je nooit een duurzame oplossing bieden voor overlast van muizen.