DHCH 2018
Image default
Entertainment

Wat is rigging en wat kun je ermee?

Wat is rigging?

Bij evenementen wordt rigging veelal gebruikt. Rigging is de verzamelterm voor alles wat te maken heeft met het in de lucht krijgen van audiovisuele middelen. Als je op een evenement bent geweest heb je ongetwijfeld wel eens geluidsboxen of verlichting op een grote hoogte zien hangen. Dit is mogelijk gemaakt door rigging. De audiovisuele middelen worden bevestigd aan zogeheten trussen, die op hun beurt omhoog worden gehesen door motortakels. Belangrijk is dat je samenwerkt met een professional in rigging omdat alleen partijen met een speciaal certificaat hiervoor de systemen mogen installeren.

Truss systemen

Trussen zijn constructies die gemaakt zijn van aluminium. Ze hebben een speciale vormgeving waardoor ze extra stevig zijn. Hoewel ze licht van gewicht zijn, kunnen ze bijzonder veel kilo’s dragen. Dit maakt ze ideaal voor het omhoog hijsen van audiovisuele techniek. Een ander voordeel van trussen zijn dat ze verkrijgbaar zijn in losse elementen die aan elkaar te bevestigen zijn. Je kunt dus je eigen ideale systeem bouwen.

Motortakels

Motortakels zijn de manier om de trussen de hoogte in te krijgen. Deze worden aan het plafond bevestigd en vastgemaakt aan de truss constructie. Met een controller word op afstand bepaalt hoe hoog de kabels gaan. Het is dus zaak dat je zorgt voor motortakels, maar daarbij ook direct de daarbij horende kabels en controllers uitzoekt. Je kunt hiervoor advies vragen aan de expert waarbij jij gaat huren. Deze kan je precies vertellen wat jij nodig hebt aan de hand van jouw plannen en wensen.

Rigging die passend is voor jouw locatie

Elke locatie is anders en heeft zijn eigen truss systeem nodig. Er bestaat niet één oplossing die voor alle evenementenlocaties geldt. Hierbij geldt wel dat jij kunt kiezen welke elementen van trussen je aan elkaar verbindt. Hier zijn verschillende soorten van te verkrijgen. Zo zijn er elementen die recht zijn, om één (lange) lijn te creëren. Maar uiteraard heb je ook de mogelijkheid om een bocht of een hoek te gebruiken. Samenwerken met een professional om het juiste resultaat te bereiken is hierbij aan te raden.

Vraag om hulp bij de experts

Experts hebben jarenlange ervaring in het werken met rigging. Je kunt hen dus gerust aanschieten als jij hulp nodig hebt bij het samenstellen van het ideale rigging plan. Realiseer je wel dat de rigging die jij huurt alleen door deze professionals geïnstalleerd mag worden. Het gaat hier om werken op (grote) hoogte, waar deze specialisten een gerichte opleiding voor hebben gehad. Zij weten precies hoe ze alles moeten aanpakken en hoe ze zo veilig mogelijk werken. De meest passende oplossingen voor jouw vraag naar rigging vind je bij de specialist.

https://riggingbox.nl/