DHCH 2018
Image default
Gezondheid

Ziekteverzuim verlagen op uw kantoor

Het ziekteverzuim in Nederland blijft elk jaar groeien. In het eerste kwartaal van 2020 was dit het hoogste in zeventien jaar. Nu hebben we het afgelopen jaar last gehad van de pandemie en dit heeft de cijfers van ziekteverzuim niet goed gedaan. Veel mensen werken thuis en daar kan je niet iets voor doen als bedrijf. Maar misschien heeft u een bedrijf waar wel werknemers komen, dit omdat het noodzakelijk is. De vraag is wat kunt u doen om het percentage ziekteverzuim op uw kantoor te verlagen?

Inrichten kantoor

Met de inrichting van je kantoor moet je in deze tijd natuurlijk  letten op de coronamaatregelen. Dus dit betekent dat er genoeg ruimte moet zitten tussen de werkplekken en dat een goede ventilatie belangrijk is. Naast deze punten die genoodzaakt zijn door de pandemie zijn er ook ander zaken waar je op moet letten bij het inrichten van je kantoor om het ziekteverzuim te verlagen. Om ziekteverzuim te verlagen is het goed om te letten op de zithoudingen van de werknemers. Sommige werknemers zitten niet goed en als deze mensen een achturige werkdag verkeerd zitten gaat dit uiteindelijk zorgen voor fysieke klachten. Ten eerste spreek de werknemers aan op de zithouding. Er zijn op internet verschillende artikelen geschreven die je laten zien hoe je het best kan zitten. Naast het aanspreken kunt u ook zorgen voor een goede werkplek. Een bureau aanschaffen die verstelbaar is en een bureaustoel aanschaffen die de werknemer helpt bij het goed zitten. Er zijn verschillende partijen die bureaus en stoelen aanbieden die perfect zijn voor een kantoor. Denk bijvoorbeeld aan bureaustoel24.nl, deze partij biedt ook ergonomische stoelen aan. Deze zijn nog beter voor de zithouding van uw werknemers.

Voeding

Er is al gesproken over de houding van de werknemers nu kan het ook helpen om gezonde voeding en andere faciliteiten aan te bieden. Regel dus geen snoepapparaat maar zorg voor een fruitmand of andere gezonde alternatieven. Omdat veel mensen de hele dag zitten en dus weinig beweging hebben is het ook belangrijk om dan niet te zorgen dat er ook nog veel suikers en andere slechte stoffen binnen komen. Op de lange termijn zorgt dit voor minder overgewicht bij de werknemers en voor minder ziekteverzuim

Overige zaken

Wat u nog meer kan doen is het aanbieden van pauzes, en dan niet pauzes waar iemand in een kantine zit maar een pauze waar u misschien met een paar mensen een stuk gaat wandelen. Deze beweging is gezond voor het lichaam maar ook voor de geest. Verder kunt u zorgen voor een mooie werkomgeving. Wat daarmee wordt bedoeld is dat u misschien moet nadenken om de werkplaats sfeervol in te richten, misschien ergens een plantje of iets anders. Dit is vooral belangrijk voor de mentale gezondheid van de werknemers. Hoe prettiger de werkomgeving hoe minder mensen zich ziek melden. Als je echt ziek bent maakt het niet uit maar als mensen zich niet top voelen en tegen het werken op kantoor opzien, dan kan dit zeker van toevoeging zijn.