DHCH 2018
Image default
Verbouwen

Een bedrijfsongeval komt helaas nog regelmatig voor, 3 tips

Helaas komt het wel nog regelmatig voor. Een bedrijfsongeval komt nog regelmatig voor. Hoe goed we tegenwoordig ook met een RI&E bezig zijn, helaas komt een ongeval nog regelmatig voor. We geven daarom 3 tips ter voorkoming van een ongeval. Immers, voorkomen is beter dan genezen 🙂

Wat is precies een arbeidsongeval?

Een bedrijfsongeval of een arbeidsongeval is een gebeurtenis die op het werk of onder werktijd plaats kan vinden en die leidt tot schade aan de gezondheid. Het kan dan gaan om een ongeval op een (bouw)locatie, in een instelling of op een bedrijf. Soms is de schade zo groot dat iemand arbeidsongeschikt kan raken. Dit wil je als werkgever natuurlijk niet meemaken.

Bovendien heeft de werknemer recht op een veilige en gezonde werklocatie. Wel is het zo, dat waar gewerkt wordt, fouten kunnen worden gemaakt. Uiteraard wil je dat zo veel mogelijk voor zijn.

Tip 1, Zorg voor een veilige werkplek

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als werkgever moet je zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Met een RI&E kun je het risico op ongelukken inzichtelijk maken en uiteraard preventief aanpakken. Een ongevallen registratie systeem is een handige tool om (bijna) incidenten te registreren en hieraan opvolging te geven.

Tip 2, Zorg voor de juiste beschermingsmiddelen

Uiteraard doe je er als werkgever alles aan om je medewerkers zo veel mogelijk te beschermen. Goede werkmiddelen is daar een onderdeel van, net als werkkleding, en PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen). In de bouw is een PBM bijvoorbeeld een bouwhelm, veiligheidsbril, werkschoenen en oorkleppen. Maar op een kantoor is het ook belangrijk om bijvoorbeeld een ergonomische houding aan te nemen. Dit ontlast bijvoorbeeld de schouders en de polsen. Juist doordat men op kantoor vaak lang dezelfde houding heeft. Beperk bovendien de werkdruk. Denk naast de fysieke veiligheid ook aan de psychische belasting van de mensen. Dit is namelijk ook de grootste oorzaak van langdurig verzuim. Ook wanneer men onder druk veel moet presteren, kunnen er eerder fouten worden gemaakt waardoor een ongeval op kan treden. Zorg bovendien voor een goed ongevallen formulier. Hiermee kunnen incidenten worden geanalyseerd en in de toekomst worden voorkomen.

Tip 3, Zorg voor geschoolde medewerkers

Mocht er toch onverhoopt schade ontstaan, met goede eerste hulp is de schade meestal goed te beperken. Denk hierbij aan goed opgeleid personeel in de vorm van BHV’ers. Ook na het incident is goede hulpverlening belangrijk. Dit kan met een goede verzuimbegeleider in de vorm van een arbodienst of een bedrijfsarts. Zo volg je de juiste stappen voor een reintegratie. Met goede begeleiding is de verzuimtijd enorm te verlagen! 

https://www.raatwerk.nl/rie-app/

Gerelateerde artikelen

Raamwinkel: de hemel voor de zelfplaatser

michael

Hoe werkt Bouwbedrijf Kootwijkerbroek?

Welke mozaïek tegels kiezen?