DHCH 2018
Image default
Dieren

Gestrest vee door paardenvliegen, horzels en dazen? Pak het aan met de dazenval!

Gestrest vee door paardenvliegen, horzels en dazen? Pak het aan met de dazenval!

 

 

 

 

 

Paarden en pony’s kunnen stress krijgen. Dit komt omdat paarden en pony’s erg gevoelige dieren zijn. Stress voor een paard is nooit goed. Wat zijn nou de oorzaken van stress bij een paard of pony en wat kun je er tegen doen?

 

We kennen als we kijken naar paarden en pony’s meerdere oorzaken van stress. Echter zijn wel de grootste boosdoeners: insecten. Insecten kunnen een gigantische last zijn voor je paard of pony. De insecten waar de paarden en pony’s het meeste last van hebben zijn: dazen (paardenvliegen).

 

Dazen zijn grote vliegen, met een zwarte tekening. Deze dazen jagen op het bloed van je paard of pony. De daas doet dit om zicht voor te planten. De reden dat een beet (een daas steekt niet maar bijt) zoveel pijn doet bij paard (of mens), is dat de daas een soort speeksel in de wond spuugt. Dit zorgt ervor dat het bloed niet gaat stollen en dat de daas rustig zijn bloed kan halen. In dit speeksel zit een stofje wat resulteert in grote bulten op je paard.

 

Een beet van een daas doet pijn. Dit is ook de reden dat paarden hier erg gestresst door kunnen raken. Wanneer je paard een zwerm van 10 dazen om zich heen heeft hangen gaat het gekke dingen doen om hier vanaf te kunnen raken, met alle gevolgen van dien.

 

 

 

Wat kun je doen wanneer je paardenvliegen/dazen bestrijden wilt?

 

Er zijn meerdere manieren om je paard daasvrij te houden. Echter zijn voor deze verschillende manieren ook meerdere prijskaartjes.

 

Enkele manieren voor het weren/vangen van dazen zijn:

  • De H-trap dazenval

 

  • Vliegen/dazenwerende spray

 

  • Lijmval met een bal of emmer

 

  • Vliegendekens

 

 

Hoe werkt een dazenval precies?

 

Een van de manieren die je kunt gebruiken is de dazenval, bijvoorbeeld de: TAON KERBL Dazenval. Hoe werkt een dazenval? Een dazenval werkt als volgt: doordat een daas jaagt met infrarode ogen en afkomt op warmte en beweging is er een soort val ontwikkelt. Deze val werkt als volgt: een dazenval bestaat uit een bal, een standaard, een grote kap die half over de bal heen valt en een opvangbakje. De daas ziet de bal, die langzaam warm wordt in de zon, aan als een prooi. Doordat de daas naar de bal komt en merkt dat het geen prooi is, stijgt hij op (een daas kan alleen naar boven vliegen) en komt vanzelf in de grote kap terecht die doorloopt naar het opvangbakje. Zo zit de daas gevangen. Lees hier een uitgebreide beschrijving over de werking van een dazenval: de werking van een dazenval

 

Dit is een zeer effectieve manier maar kost redelijk wat. Goedkope dazenvallen kopen? » Happy Horse Deal «

 

Een andere manier is zelf een dazenval maken.

 

Wat heb je nodig bij het maken van een dazenval?

  • Een emmer

 

  • Een touwtje

 

  • Een spatel of kwast

 

  • Een gebruiksaanwijzing

 

 

  • Handschoenen

Hoe kun je zelf het beste een dazenval maken: Je neemt de emmer en boort in de bodem een gat. Door het gat bevestig je een touwtje en je hangt de emmer op de kop op; ergens in de zon en waar het ruimte heeft om heen en weer te bewegen. Daarna doe je de dazenvallenlijm van Sticky Trap op de emmer en vangen maar!

 

Doordat de lijm water en hite bestendig is, zal het tot 20 weken op de emmer zitten. De lijm is eco en diervriendelijk (niet giftig). Met een 1,5L emmer kun je gemakkelijk tot 30 dazenvallen maken. Ook kun je de emmer waar je de lijm om bevestigd weer gebruiken. Dit doe je door de emmer door het zand te rollen, de oude laag met dazen en zand met een plamuurmes te verwijderen en er daarna weer een nieuwe laag op smeert. Vangen maar!

 

Buiten de 1,5L dazenvallen lijm om, heeft Sticky Trap meer producten om dazen te vangen, zoals; 0,5L dazenvallen lijm, 3,5L dazenvallen lijm, emmers en standaarden om de emmer te bevestigen.

 

De lijm van Stiky Trap heeft de lijm verbeterd; het is nu nog langer houdbaar, werkt en plakt nog beter en is geoptimalisseerd. De lijm is nu nog duurzamer en plakkeriger en dat is terug te zien in de reviews en ervaringen dazenlijm

 

 

 

Voorkom stress door insecten bij je paard of pony en plaats dazenvallen in de weide of paddock. Je paard(en) zullen je dankbaar zijn!   

 

 

 

We hopen dat u wat gehad heeft aan bovenstaand artikel.

https://dazenvanger.nl/dazen-info

13 comments

Comments are closed.