DHCH 2018
Image default
Woningen

Wat zijn linoleumvloeren?

Als je aan linoleumvloeren denkt, denk je misschien eerst aan ziekenhuisvloeren, je basisschoolcafetaria of de retrokeuken van je grootouders, niet aan je huis. Maar als u op zoek bent naar een waterbestendige, milieuvriendelijke en ongelooflijk duurzame vloeroptie, is linoleum een goede keuze.

Dus, wat is linoleum precies? Het is toepasselijk genoemd omdat het hoofdbestanddeel lijnzaadolie is, dat wordt gemengd met andere natuurlijke ingrediënten zoals kurkstof, houtmeel, dennenhars, gemalen kalksteen en pigmenten, en wordt geperst op een geweven rug gemaakt van jute, een natuurlijke plantaardige vezel. Omdat het uitsluitend van natuurlijke materialen is gemaakt, is het 100% biologisch afbreekbaar.

Linoleum krijgt een slechte reputatie omdat het in het verleden regelmatig opnieuw moest worden verzegeld met vloeibare was. Maar nu wordt linoleum geleverd met een duurzame fabrieksafwerking, die veel minder onderhoud vereist.

Linoleum voordelen

Er is een reden waarom linoleum in veel openbare ruimtes wordt gebruikt: het is ongelooflijk duurzaam. Het kan tot 40 jaar meegaan met de juiste zorg. In tegenstelling tot delicatere vloeren zoals houten vloeren en laminaatvloeren, is het krasbestendig en verbergt het slijtage om zijn leeftijd te verbergen. Omdat het antistatisch en waterbestendig is en dankzij de antimicrobiële eigenschappen supergemakkelijk schoon te maken is, is het een geweldige optie voor keukens, badkamers en vochtige kelders.

Linoleum nadelen

Linoleum is een zachter materiaal, waardoor het risico loopt om deuken te krijgen door meubelpoten of zware apparaten. U kunt dit verminderen door de vloer drie dagen na installatie vrij te houden van zware voorwerpen. Linoleumvloeren zijn ook poreus, wat betekent dat er water doorheen kan sijpelen als gemorst materiaal niet snel wordt opgeruimd. Het goede nieuws is dat als linoleum periodiek wordt verzegeld met de juiste afwerking, het waterbestendig en vlekbestendig blijft. Linoleumvloeren vereisen echter meestal een professionele installatie, wat de kosten kan verhogen.

Linoleumsoorten

Linoleum wordt verkocht in twee verschillende vormen: vloerrollen en tegels. De vloerrollen bestaan uit linoleumplaten, die over elke voorbereide, vlakke ondervloer gelegd kunnen worden. Lakens worden aanbevolen in ruimtes zoals badkamers en keukens omdat ze minder naden hebben, wat betekent dat ze niet zoveel water absorberen als tegels.

Linoleumtegels worden geleverd als modulaire tegels of kliktegels. Als u op zoek bent naar hoe u linoleum moet installeren, zijn klikbare tegels de meest doe-het-zelfvriendelijke optie. Linoleumplaten moeten worden vastgelijmd en platgedrukt met een roller van 100 pond, dus tenzij je een gewone Bob de Bouwer bent, moet je ze door een professional laten installeren.

Linoleum versus vinyl

Net als vinylvloeren is linoleum verkrijgbaar in een reeks kleuren en patronen die je een verscheidenheid aan verschillende looks kunnen geven. Vinyl bootst het uiterlijk van houten, tegels en stenen vloeren beter na dan linoleum. Vinylvloeren hebben echter alleen hun kleur en patroon in de toplaag, waardoor ze na verloop van tijd kunnen vervagen. In linoleumvloeren gaat de kleur helemaal door het materiaal, dus het zal over 20 jaar net zo levendig zijn als nu.

Waar kun je linoleumvloeren gebruiken

Linoleumvloeren stoten op natuurlijke wijze vuil en haren van huisdieren af en zijn heel gemakkelijk schoon te maken, dus perfect voor ruimtes met veel voetverkeer, zoals uw hal, bijkeuken of woonkamer. Als vuil je kinderen overal lijkt te volgen, is linoleum ook een goede keuze voor de speelkamer van je kind. En aangezien linoleum waterafstotend is, werkt het ook goed in vochtige kelders. Houd er rekening mee dat u gemorste vloeistoffen en overstromingen snel moet opruimen. Ook in het washok is het kiezen voor linoleum slim vanwege vochtwerende kwaliteiten, zo is een wasmachine op een houten vloer een minder goede keus doordat deze vloer minder goed tegen vocht kan.

 

https://vloerenbaas.nl