DHCH 2018
Image default
Beauty en verzorging

De Piloten Zonnebril

De piloten zonnebril, vaak de aviator (vlieger) zonnebril genoemd, is een model zonnebril dat voor het eerst ontwikkeld werd door Bausch & Lomb, de oprichters van het legendarische zonnebril merk Ray-Ban. Het model werd speciaal voor piloten gemaakt om hun ogen tegen lichtinval en UV-straling te beschermen. Veel andere gerenommeerde zonnebril fabrikanten hebben in heden en verleden hun voorbeeld met de piloten zonnebril gevolgd.

 

Kenmerken

De aviator wordt gekenmerkt door druppelvormige glazen, vaak met reflecterende lenzen en een oppervlakte van ongeveer drie keer de oppervlakte van de oogbol. De glazen worden omringd door een metalen frame, vaak met brillenpootjes die als een ‘kabel’ achter en om het oor heen zitten. De grote lenzen zijn niet plat maar licht gekromd: het ontwerp probeert om zoveel mogelijk lichtinval, vanuit alle mogelijk hoeken, op het oog te voorkomen.

 

Bekendheid van het model

The Aviator werd een bekende stijl van zonnebrillen, toen generaal Douglas MacArthur dit model droeg toen hij op een strand in de Filippijnen arriveerde in de Tweede Wereldoorlog en de krant meerdere foto’s van hem maakte. Ray-Ban maakte een lijn van zonnebrillen voor hem in 1987.

 

Daarvoor in 1980 was de verkoop van de aviator echter gestagneerd, maar Ray-Ban sloot miljoenen contracten af met de televisie- en filmindustrie in 1982. De pilotenbril was alom aanwezig in de films Cobra en Top Gun. In 1986 zag het aviator model als gevolg daarvan een stijging in de omzet van meer dan 40%.

 

In de jaren 1990 werd Ray-Ban toch weer met moeilijke tijden geconfronteerd. Ray-Ban werd in 1999 aan de Italiaanse Luxottica Group verkocht. Die hadden geluk, want kort daarna werd door een opleving van de hippie-beweging de piloten zonnebril weer populair. In de beginjaren van 2000 leidde de populariteit van Jackass, met acteur Johnny Knoxville die de piloten zonnebril vaak droeg, tot een hernieuwde ‘boom’ voor de aviator.

 

http://www.fuva.nl/zonnebrillen/ray-ban/ray-ban-aviator-rb3025/