DHCH 2018
Image default
Dienstverlening

Schriftelijke beoordelingen – Disciplineer jezelf en focus

Schriftelijke beoordelingen worden vaak meegenomen om ervoor te zorgen dat zowel de vereiste taalvaardigheid van de deelnemer wordt getest als ook het vermogen om een geschikte argumentatie/zaak te vormen voor een probleem, dat relevant is voor de functie en/of de organisatie.

Het is cruciaal om duidelijkheid te hebben over de tactiek die je zult gebruiken om je doel te bereiken – dit kan een succesvol onderdeel in het gehele beoordelingsproces zijn, dus is het tijd om je schriftelijke evaluatieactiviteiten correct op te zetten.

Waarom zou je worstelen met een schriftelijke beoordeling? Nou, soms lijken we te bevriezen in stressvolle situaties en we willen dat altijd zo goed mogelijk doen. Gebruik een combinatie van instructies; onzekerheid en andere mensen die toekijken maken mensen onzeker. Dus is het zaak om je goed voor te bereiden.

En dat kun je ook! Hier zijn een aantal geweldige tips, die je zullen helpen:

 

Lees de instructies zorgvuldig door

 

.

Zoals bij elke vorm van assessment, is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de minimumnormen die van je worden verwacht.

Met schriftelijke beoordelingen is dit nog meer een kernactiviteit, waaraan je je volledige aandacht moet schenken.

Vaak krijg je alleen de mondelinge instructie en wat er voor je op papier staat – er is geen mogelijkheid om verdere vragen te stellen.

Als het gaat om het lezen van de instructies, die je schriftelijk krijgt als onderdeel van het beoordelingsdocument, moet je ervoor zorgen dat je deze vier dingen doet:

  • Lees de instructies een keer goed door, zodat je een overzicht hebt.
  • Lees het dan nog een keer langzaam door en maak notities van belangrijke punten.
  • Controleer de belangrijkste punten en zorg ervoor dat je die duidelijk op een rijtje hebt. Let vooral op de eenvoudige onderdelen van de instructies, omdat dit vaak verkeerd gaat!
  • Controleer nog eens extra wat je hebt opgeschreven en bekijk de aantekeningen, die je hebt gemaakt tijdens de mondelinge instructie.

Ten slotte, hoewel je deze instructies hebt gekregen en het misschien vervelend vindt om extra uitleg te vragen, moet je dat gewoon doen als je iets niet snapt.

Je zult merken dat je echt niet de enige bent en dat anderen ook vragen hebben. Vragen stellen kan nooit kwaad, ook al worden deze niet beantwoord!

 

Wil je een keer een assessment laten doen in Amsterdam? Neem dan contact op met de adviseurs van het IVPP.

 

 

 

http://www.ivpp.nl/assessment/