DHCH 2018
Image default
Bedrijven

Besef jij hoe belangrijk een goede nachtrust is?

Te weinig slaap heeft een behoorlijk negatieve invloed op het functioneren van je lichaam en hersenen. Wist je dat ongeveer 65% van de mensen aangeeft niet tevreden zijn over de hoeveelheid slaap die ze krijgen? En ergens is dit wel begrijpelijk. De mens neemt vaak te veel druk op zich. Dit kan te maken met werk, presteren, stress en zo zijn er nog een hoop factoren. Wat dacht je van het betalen van rekeningen en het onderhouden van een gezin? Ondanks dit alles moet je toch realiseren dat slaap essentieel is om je door de dag heen te slepen. Het is belangrijk dat je een goede balans vind tussen het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten en een goede nachtrust.

 

Grotere kans op vervelende aandoeningen en ziekte

Wetenschappers hebben aan de hand van verschillende soorten onderzoek kunnen bewijzen dat een slechte nachtrust de kans vergroot op chronische vermoeidheid, obesitas, diabetes, depressies en zelfs kanker. Ook hebben wetenschappers aangetoond dat slaaptekort gedragsproblemen met zich mee kan brengen. Wil je nu beter slapen?

 

 

5 tips om beter te slapen

 

  1. Leer je zelf een vast slaapritme aan door elke dag om de zelfde tijd te gaan slapen en ook op te staan. Het klinkt misschien kinderachtig maar probeer een bedtijd voor je zelf aan te houden. Achterhaal hoeveel uur slaap jij nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren de volgende dag.

 

  1. Maak een geschikte avondroutine voor jezelf. Zorg dat je hoofd wordt leeggemaakt en dat je geest rust heeft voordat je gaat slapen. Doe dit ongeveer een uur voor het slapen.

 

  1. Een van de slechte gewoontes die mensen hebben is het gebruik van telefoon, computer of tablet voordat ze gaan slapen. Dit is een grote fout. De beeldschermen van deze apparatuur verhogen de hersenactiviteit terwijl deze juist zo laag mogelijk moet zijn voor een goede nachtrust.

 

  1. Probeer te letten op je voeding. Blijf weg van alcohol, cafeïne en houdende dranken in de avond. Dit soort dranken hebben een negatieve invloed op je slaap. Ook wordt het eten van zware maaltijden voor het slapen sterk afgeraden.

 

  1. Leer het gebruik van beeldschermen voor het slapen af. De straling van deze schermen verhoogt de activiteit van je hersenen en dit is juist wat je niet wil!
https://www.sensolife.nl/c-5151204/5-gouden-tips-om-beter-te-slapen/