DHCH 2018
Image default
Bedrijven

Sleutelmakers in Eindhoven weten er alles van; Lockpicking!

Lockpicking hoor je de laatste jaren steeds vaker. Het is een techniek waarbij sloten worden opengemaakt met behulp smalle hulpmiddelen die een sleutel proberen na te bootsen. Wij gaan je uitleggen hoe een sleutel precies werkt, en hoe lockpickers dit proberen na te bootsen. Slotenmakers in Eindhoven hebben ons hierbij geadviseerd, aangezien dit in hun beroep wekelijks aan pas komt.

Hoe werkt een sleutel

Het is je namelijk vast wel eens opgevallen dat elke sleutel unieke inkepingen heeft. De meeste sleutels hebben tussen de 3 en 7 inkepingen. Deze inkepingen komen overeen met de pinnen in een cilinderslot. Elke pin bestaat uit twee pinhelften, de sleutelpin en de sluitpin. Om vervolgens een slot te openen brengen de inkepingen in de sleutel de pinnen allemaal op een andere hoogte, waarbij er precies een rechte lijn ontstaat tussen alle pinhelften. Dit is de breeklijn en deze ligt op het ronddraaiende gedeelte van de cilinder.

Hoe werkt lockpicken

Om een slot open te breken gebruiken lockpickers twee hulpmiddelen. Een lockpick en een tension wrench. Een lockpick wordt gebruikt om te hoogte van de pinnen aan te passen. Dit gebeurt via de ingang van de sleutel, wat het een hele precieze operatie maakt. Vervolgens brengt de tension wrench in dezelfde opening een draaiende druk op de pinnen, waardoor ze blijven staan. De hoeveelheid draaiende druk doe je toepast bepaald of de pinnen heel vast klemmen of juist losjes.

Door beide middelen kundig te gebruiken kun je een sleutel nabootsen en een slot openen. Maar om hier echt goed in te worden is er meer nodig. Ervaren sleutelmakers in Eindhoven kunnen dit beamen.

Expert worden in lockpicking

Goed gereedschap is net als bij elk vak erg belangrijk. Vaak wordt dit gereedschap zelf gemaakt maar het is ook online te bestellen. Een diversiteit aan lockpicks is hierbij erg belangrijk. Naarmate je meer oefent zul je zien dat sommige lockpicks nou eenmaal beter werken dan anderen. Ook bij lockpicking geld; oefening baart kunst. Cilindersloten kennen gradaties in moeilijkheid, en beginnen met een makkelijke en opwerken naar een moeilijkere kan helpen jouw skills te verbeteren. Een gekeurmerkt (dus moeilijk) cilinderslot kun je herkennen aan een of meerdere sterren op de voorkant.

Lockpicking is meer sport dan criminele bezigheid, en er zijn veel plekken waar in groepsverband gelockpickt wordt. Ideaal dus om te oefenen!

https://web-wings.nl/