DHCH 2018
Image default
Mode en Kleding

Geef de makers van je kleding een beter leven

Een leefbaar loon is een mensenrecht. Door de complexiteit van deze definitie en het ontbreken van een universeel beleid worden de mensenrechten systematisch geschonden bij de tewerkstelling van miljoenen werknemers in de kledingindustrie over de hele wereld. Hoewel de mode-industrie een biljoen dollar vertegenwoordigt, ontvangen veel werknemers lonen die hen verder de armoede in dwingen – in Bangladesh bijvoorbeeld dekt het minimumloon slechts 60% van de kosten van levensonderhoud in een sloppenwijk.

De genderfactor in aanmerking nemen werpt ook licht op het leven van veel vrouwen: lange werkdagen voor weinig geld, kinderen onderhouden naast huishoudelijke taken en de zorg voor kinderen, en daardoor geconfronteerd worden met de uiterst negatieve en sociale problemen die het gevolg zijn van zeer arm zijn. De grimmige armoedecirkel in deze situatie dwingt veel werkneemsters tot buitensporig overwerk – wat riskant is en de negatieve gevolgen voor de gezondheid vergroot.

Bovendien blijkt uit steeds meer onderzoek dat slechts een paar procent van de uiteindelijke kosten van kleding het loon van de arbeiders uitmaakt, en dat is soms maar 0,5-3%. Het kopen van een kledingstuk zou armoede vergoelijken of verergeren. Eis antwoorden van merken en transparantie rond hun model.

Het feit dat veel van de 36 miljoen mensen die vandaag de dag in moderne slavernij leven (Global Slavery Index, 2014) is angstaanjagend, en nog meer dat velen van hen werkzaam zijn in de toeleveringsketens van mode- en retailmerken.

Veel landen (India, Indonesië en Vietnam om er een paar te noemen) lopen een extreem risico op dwangarbeid omdat de regelgeving op dit punt slecht wordt uitgevoerd. Ondanks het feit dat kinderarbeid in de meeste landen verboden is en ondanks wereldwijde en nationale initiatieven om kinderarbeid af te schaffen, is bijna 11% van de wereldwijde kinderbevolking kindarbeider.

In de kledingindustrie worden kinderen in alle stadia van de toeleveringsketen uitgebuit, wat niet alleen hun opvoeding maar ook hun sociale en morele welzijn in de weg staat. Het bestaat en is winstgevend (en in veel gevallen onzichtbaar) vanwege de enorme vraag naar goedkope, ongeschoolde arbeid.

Geef de makers van je kleding een beter leven door fair fashion ofwel fair trade kleding te kopen bij een eerlijke webwinkel zoals ADUH. Zo weet je zeker dat arbeiders eerlijk betaald zijn voor hun werk, in de juiste omstandigheden hebben gewerkt en dat jij street fashion krijgt van hoge kwaliteit.