DHCH 2018
Image default
Bedrijven

Hoe om te gaan met hoogsensitiviteit?

Een hoogsensitief persoon heeft meer last van bijvoorbeeld spanning in een kamer of een vriendin vertelt over de breuk met haar vriend, waardoor je je ineens erg verdrietig voelt. Dat is enigszins normaal, maar een hoogsensitief persoon is extreem gevoelig voor prikkels om hem of haar heen. Wanneer je hiervan bewust bent kun je ermee leren om te gaan. De volgende tekenen kunnen erop wijzen dat jij dat ook bent.

Wat jezelf betreft: je vindt het moeilijk om negatieve gedachten los te laten. Die negatieve gevoelens uiten zich vaak tot hoofdpijn en stressklachten. Je wordt boos op jezelf als iets misgaat. En door slechte gebeurtenissen in de wereld ga je je erg neerslachtig voelen.

Wat anderen betreft: je maakt je vaak druk om wat anderen van je denken. Vaak wat je opmerkingen persoonlijk op al was het niet zo bedoeld. Je verstopt negatieve gevoelens voor anderen. En in groepen voel jij je niet op je gemak.

Misschien herken je jezelf in de situatie. En misschien heb je een vermoeden dat je wellicht hoog sensitief bent. Dan wil je natuurlijk weten hoe je daar beter mee om kan gaan. Dan moet je goed luisteren naar wat je lichaam zegt en wat je hoofd zegt. Wellicht loop je daar helemaal in vast.

Een hoog sensitief persoon, ook wel bekend als HSP, is iemand die vaak de handen vol heeft aan de wereld om zich heen. Je bent je dan wat vaker aan het afstemmen op je omgeving.

Wanneer je een HSP bent, dan heb je geluk wanneer je het op jonge leeftijd ontdekt. Dit gebeurt helaas erg weinig. De meeste mensen komen er pas na jaren achter of durven dit pas na jaren aan te kaarten. De eerste stap is het moeilijkst, maar daarna kan het alleen maar beter worden.

Kijk voor de HSP test en de meest gestelde vragen op onesessioncoaching.nl