DHCH 2018
Image default
Bedrijven

Voor jezelf beginnen als vrachtwagenchauffeur

Wil je voor jezelf beginnen als vrachtwagenchauffeur of transportbedrijf? Aan de slag gaan voor jezelf kan erg waardevol zijn. Zo kun je meer verdienen, heb je alle vrijheid om je werk in te delen, en kun jij beslissen welke kant je op groeit. Aan de andere kant neem je wel meer risico op je, en moet je jezelf goed indekken en inplannen voor te toekomst. Zo zijn er nog een paar dingen waar jij aan moet denken als je de vrijheid wilt grijpen om je eigen bedrijf met een vrachtwagen op te zetten.

Investeringen en benodigdheden

Uiteraard heb je een vrachtwagen nodig die van jezelf is. Daarnaast moet je een plek hebben om je wagen te zetten en vermoedelijk een logistiek pand om waren (tijdelijk) op te slaan. Eén van de opties om te zorgden dat je deze dingen hebt is leasen. Bij het leasen hoef je minder meteen te investeren en betaal je een maandbedrag voor een vrachtwagen die ook nog eens voor jou onderhouden wordt. Bereken echter wel erbij dat je uit je kosten moet geraken uiteindelijk, dus het vervoer moet je wel genoeg opleveren.

Code95

Naast deze logische dingen moet je ook rekening houden met een aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, en je code 95. Een code 95 is een indicatie op je rijbewijs dat jij beroepsmatig met een vrachtwagen mag rijden. Deze toevoeging is verplicht binnen Europa, ook als je van buiten Europa hier beroepsmatig komt rijden. Je kunt een code 95 bij meerdere locatie halen. Om deze te krijgen of te behouden moet je iedere 5 jaar 35 uur aan nascholing volgen, waarvan 7 uur praktijkuren zijn.

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/