DHCH 2018
Image default
Bedrijven

Wat als het corona-virus inderdaad uit een laboratorium komt?

Hoewel het door veel wetenschappers als onwaarschijnlijk wordt aangestipt is er nog altijd een kans dat het corona-virus uit een laboratorium afkomstig is. China, één van de machtigste landen op de wereld op dit moment, zou waarschijnlijk echt niet willen meewerken aan een dergelijk onderzoek. China als oorsprong zou namelijk betekenen dat er al die tijd sneller gereageerd had kunnen worden in plaats van te verhullen wat er precies is gebeurd. Ook zou het politiek gezien, ongeacht de macht, China in verlegenheid brengen ten opzichte van de rest van de wereld. Ze raken hierdoor dan ook een deel van hun overwicht kwijt. Veel goede redenen voor een land met een sterke autonomie om de waarheid dus te bedekken mocht er dan toch iets zijn gebeurd. Maar hoe zou het voor de rest van de wereld uitzien?

Verscherpt toezicht en maatregelen tot aan het antigifcentrum

In een eerste reactie, zoals bij alle rampen, wordt er “alles aan gedaan” om te voorkomen dat iets nog een keer gaat gebeuren. In dit geval betekend het dat op plekken zoals laboratoria met soortgelijk onderzoek het toezicht en de veiligheidsmaatregelen nog meer worden aangescherpt. Deze maatregelen trekken waarschijnlijk door tot en met bijvoorbeeld het antigifcentrum, waar men kennis moet kunnen leveren en toegang tot antigif. Hoewel dit niet direct gelinkt is aan de coronacrisis heeft het maken van vaccins op korte basis wél veel te maken met de werkwijze van een antigifcentrum. Indien een laboratorium de oorsprong blijkt te zijn van corona moet men alerter kunnen reageren op dergelijke “ongelukjes” en zelfs mogelijke biologische wapens. Hierbij komt het antigifcentrum ook aan de pas.

 

 

Verder opbouwende spanningen

In het verlengde daarvan zullen de spanningen tussen landen toenemen met mogelijk grote gevolgen. Waar eerder niets werd gedaan tegen bijvoorbeeld de “heropvoedingskampen” van China voor moslims, zullen sommige landen zich eerder geroepen voelen om actie te ondernemen. Ook sancties op bijvoorbeeld de handel vanuit China zijn niet denkbaar.

https://www.devibfabriek.nl/aanmelding-bij-het-antigifcentrum-art-45-van-clp/