DHCH 2018
Image default
Vervoer en transport

Wat zijn de regels voor de elektrische steps op de weg?

Elektrische steps zijn tegenwoordig een van de meest comfortabele en duurzame vervoermiddelen. Ze vormen een groot deel van de mobiliteitssector in veel steden in Spanje en andere landen over de hele wereld. Het ontwerp ervan biedt veel comfort als het gaat om het opbergen en vervoeren ervan. Bovendien geven ze u gemakkelijk toegang tot elk gebied.

Ben je nog op zoek naar een elektrische step? Dan kan Nr 1 elektrischestep je te hulp schieten. Met een een breed aanbod aan kwalitatieve e-steps vind je hier gegarandeerd een model voor jouw persoonlijke behoeften.

Elektrische steps zijn persoonlijke mobiliteit voertuigen (PMV). Ze worden gedefinieerd als voertuigen met één of meer wielen (normaal twee), aangedreven door een elektrische motor en uitsluitend bestemd voor gebruik door één persoon. De elektrische steps zijn snelle en comfortabele voertuigen, ze zijn gemakkelijk te vervoeren en het belangrijkste: ze zijn milieuvriendelijk en vermijden het verkeer. Dit maakt dat veel gebruikers de elektrische step verkiezen boven andere vervoermiddelen.

Het aantal gebruikers van elektrische steps blijft toenemen, wat leidt tot de behoefte aan voorschriften en beperkingen op staatsniveau met betrekking tot de snelheid van de scooters, met als doel de risico’s voor zowel de gebruikers als de voetgangers te verminderen en de coëxistentie van alle vervoermiddelen te vergemakkelijken.

Met het oog op deze behoefte aan regelgeving werkt de Algemene Verkeersdirectie (GDT) aan de opstelling van een reeks instructies voor beperkingen en verplichtingen van het gebruik en snelheidsbeperkingen. De voorschriften zullen in overeenstemming zijn met die welke door de Europese Unie zijn vastgesteld. Hoewel elektrische steps geen vergunning nodig hebben om te circuleren tot nu toe, moeten hun gebruikers voldoen aan een aantal eisen en verplichtingen, volgens de GDT in hun instructie.

Opleggen van een maximale snelheid

Een van de beperkingen met betrekking tot elektrische steps , besproken door de GDT, is de maximumsnelheid. De autoriteiten van verschillende Europese landen en steden werken momenteel aan geactualiseerde officiële regelgeving waarin de maximumsnelheid voor PMV wordt vastgelegd. Sommige landen hebben die al. Hoofdzakelijk varieert de maximumsnelheid van scooters van 25 tot 35 km/h.

Voertuigen die binnen de bebouwde kom rijden, mogen niet sneller rijden dan 25 km/h en het motorvermogen mag niet meer dan 1000W bedragen. De belangrijkste reden voor deze beperking is de verkeersveiligheid te waarborgen, zowel voor de gebruikers van elektrische steps als voor voetgangers en andere voertuigen op de weg.

Gebruikers van voertuigen die deze technische kenmerken overschrijden, zullen een speciale administratieve vergunning moeten verkrijgen. Het type administratieve vergunning zal afhangen van de maximumsnelheid van het voertuig, het motorvermogen, het gewicht van het voertuig, enz. Voor elektrische voertuigen met een motorvermogen van 4000 W of minder en/of een maximumsnelheid van 45 km/u of minder zal in de toekomst mogelijk een rijbewijs van de klasse AM vereist zijn. Momenteel is er echter GEEN officiële regeling van toepassing op deze materie.

De beperking van de maximum snelheid van het elektrische voertuig betekent niet dat het vermogen van de motor van het voertuig verminderd moet worden. Een leverancier zal haar gebruikers de mogelijkheid bieden om de snelheid te beperken (in gevallen die kunnen worden aangepast) door een gepersonaliseerde controller te installeren die de snelheid beperkt maar het vermogen van het voertuig handhaaft, dus hetzelfde vermogen heeft om dezelfde gewichten te heffen en te ondersteunen.

Aantal mensen op de elektrische step

Op dit moment is er in Spanje GEEN beperking voor elektrische voertuigen met zitplaatsen. Echter, er is een mogelijkheid dat, in de toekomst, als de elektrische step GEEN zelfbalancerend systeem heeft, het een zadel heeft en de zitting van de scooter zich op een hoogte van meer dan 540mm bevindt, gebruikers een administratieve vergunning zullen moeten verkrijgen. Elektrische steps met zadels en een zelfbalancerend systeem hebben GEEN administratieve vergunning nodig.

Andere vastgestelde voorschriften en aanbevelingen voor het gebruik van elektrische steps zijn:

  • Het gebruik van een helm wordt aanbevolen

  • Het gebruik van de mobiele telefoon en koptelefoons is niet toegestaan tijdens het rijden

  • Rijden op trottoirs en voetgangersgebieden is niet toegestaan

  • Registratie is niet verplicht, maar wanneer de gebruiker wordt aangehouden door een politieagent kan het zijn dat hij informatie moet verstrekken over de fabrikant, de naam van het merk, het model, het motorvermogen, het chassis serienummer, de datum van fabricage en een foto van het voertuig

  • Tot nu toe is geen rijbewijs vereist

  • U mag niet rijden onder invloed van alcohol en andere verdovende middelen – gebruikers zijn verplicht een alcoholtest of test voor verdovende middelen te ondergaan. Bij weigering wordt aangifte gedaan tegen de bestuurder en kan zijn voertuig worden stilgelegd.

  • Elektrische scooters zijn voertuigen die uitsluitend door één persoon mogen worden gebruikt.

  • Om ’s nachts te rijden, moeten gebruikers reflecterende kleding dragen en de verlichting van de elektrische scooter aan hebben staan.

https://nr1elektrischestep.nl/