DHCH 2018
Image default
Sport

Weer een lege onderlijn…

Steeds vaker vinden karpervissen een lege hair terug bij het indraaien van de karperhengel. Zowel tijdens de nachtelijk uren als overdag. Zonde als je een nachtje of een lange dag aan het vissen bent, en er achter komt dat het eigenlijk voor niets is geweest. Niet omdat de karper niet wilde bijten, maar omdat je in ieder geval een gedeelte van de tijd aan het vissen was met enkel een haak. De kans op het vangen van karper (of andere bijvangsten) is dan gedaald naar “0”. Maar hoe komt het nu dat de onderlijnen kaal zijn? Hier zijn verschillende antwoorden voor te vinden. Onderstaande enkele mogelijke oorzaken.

 

Vissen met pellets

Pellets zijn geperst meel. Deze pellets zijn ideaal om karper aan te trekken, omdat ze erg snel worden opgemerkt. Zeker bij uitgezette vis, wordt de pellets makkelijk opgenomen, omdat ze groot gebracht zijn op dit aas. Het nadeel echter is dat pellets uiteindelijk oplossen. Afhankelijk van de persing, het meel en eventuele toevoegingen kan dit al binnen enkele minuten zijn, tot meerdere uren. Heb je nu net de verkeerde dan zal deze te snel oplossen, voordat vis gevangen kan worden.

 

Zacht aas

Ook (te) zacht aas kan zorgen dat het van de hair afkomt. Heel verse boilies of blikmais zijn hier voorbeelden van. Kleinere witvis kan dit na verloop van tijd van de hair krijgen en opeten. Als oplossing kan je boilies drogen, waardoor ze harder worden. Voor mais kan gekozen worden voor gedroogde alternatieven. Hierbij kan je denken aan de gedroogde balen mais of duivenvoer, die je bij de dierenspeciaalzaak kunt halen. Dit moet eerst wil minimaal een dag weken om voldoende zacht te zijn om aan de hair te zetten.

 

Rivierkreeften

Ook kunnen kreeften de oorzaak zijn van een lege hair. Ongeacht het aas, of presentatie zijn ze in staat om binnen enkele minuten zelfs de hair professioneel te verwijderen. Fluo pop-up boilies lijken minder de directe aandacht te vragen, maar ook deze zullen na verloop van tijd aangevreten worden. Om dit te voorkomen, kan je netkous of een soort krimpkous om het aas heen brengen. Altijd handig dus om in de viskoffer te hebben, als het even tegen zit. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/