DHCH 2018
Image default
Bedrijven

Dit moet je weten voordat je zelf een bedrijf opricht.

Een eigen bedrijf starten is niet bepaald 1, 2, 3 gedaan. De veronderstelling is meestal dat als je met je paspoort en een wens om een bedrijf te starten de Kamer van Koophandel (oftewel KVK) binnen loopt je meteen aan de slag kunt. En er zijn veel mensen die dit ook zo aanpakken. Misschien hebben ze niet het idee dat ze heel onvoorbereid zijn, maar dat zijn ze dus wel. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden als het over het starten van een eigen bedrijf gaat.

Er zijn meerdere rechtsvormen

Een belangrijk punt waar je mee aan de slag moet is erachter komen welke rechtsvorm je gaat gebruiken. Er zijn maar liefst drie hoofdvormen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken waarbij je kiest tussen een bv oprichten, als eenmanszaak aan de slag gaan of een VOF starten.

Je hebt een BV                                                 

Een Besloten Vennootschap, of BV in het kort, is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. De bestuurders kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schulden. Gaat er iets mis? Dan draaien de oprichter of oprichters niet persoonlijk op voor de schulden. Het vermogen van het bedrijf, oftewel het kapitaal, is verdeeld in aandelen. De aandeelhouders hebben de hoogste macht in een BV omdat ze de aandelen bezitten. Zij nemen de beslissingen in een bedrijf. Maar, je kunt ook in je eentje een BV starten. Aandeelhouders hebben is niet verplicht.

Je hebt een eenmanszaak

Er is ook zoiets als een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak is er slechts één iemand verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf. Deze vorm is wél snel en makkelijk op te richten. Officieel ben je eigenaar van een eenmanszaak en hoewel de termen freelancer en zzp’er vaak gebruikt worden, zijn dit geen officiële rechtsvormen.

Je hebt een VOF

Een vennootschap onder firma (vof) kun je niet alleen oprichten. Je zult minimaal een andere persoon nodig hebben waar je mee samenwerkt. Je werkt beiden onder één bedrijfsnaam. Het bedrijf heeft dus meerdere eigenaren, oftewel vennoten. De vof is geen rechtspersoon. Vennoten leggen hun eigen geld op tafel op het moment dat ze het bedrijf oprichten en zijn aansprakelijk voor de schulden die het bedrijf zou kunnen oplopen.

 

Hopelijk heb ik een tipje van de sluier op kunnen lichten als het om het oprichten van een eigen bedrijf gaat en kun je snel aan de slag met je VOF, eenmanszaak of BV.

https://bundel.nl/bv-oprichten/