DHCH 2018
Image default
Bedrijven

Waarom ga jij eigenlijk naar school?

Naar school gaan is een vanzelfsprekendheid in Nederland, maar eigenlijk ook nog altijd een privilege vergeleken met sommige landen. We gaan ervanuit dat school je een goede basis biedt met een uitgebreide hoeveelheid aan vaardigheden die later in je leven van belang gaan zijn. De basisschool geeft sowieso al wiskunde, taal, en meer. Vanaf de middelbare school krijg je een breder perspectief aangeboden met betrekking tot bijvoorbeeld de geschiedenis en de maatschappij. Hier begint de vraag voor sommigen al: Wat kan ik met deze informatie? Is het voor mij nuttig?

Erfenis van vroeger

Er was een lange periode waarbij onze (voor)ouders helemaal niets hadden. Geen goede baan, geen opleiding, en vooral een paar duurdere meubels als statusobjecten. Vanuit dit gedachtegoed is er vaak gepushed om een goede opleiding te volgen zodat je later een goede baan kunt krijgen. Maar hoe relevant zijn deze gedachten nog? En hoe kom je aan de best betaalde banen?

Heb je inderdaad een goede opleiding nodig voor de best betaalde banen?

Kijk, de meeste bedrijven zullen altijd willen dat jij je papiertje kunt laten zien. Het papiertje (je diploma) staat tenslotte garant voor een traject dat jij succesvol hebt afgelegd. Tijdens dit traject ben je langs verschillende problemen gekomen die je met succes hebt opgelost. Wil je op deze manier geld verdienen of ga je sowieso alleen maar voor de best betaalde banen in de toekomst? Dan kan een opleiding altijd handig zijn, al is het maar vanwege je diploma. Er zijn echter ook genoeg voorbeelden waarbij mensen zonder opleiding ver zijn gekomen.

Lot in eigen handen nemen

Kan je niet wachten om voor jezelf te beginnen en wil je met een korte opleiding beginnen als stukadoor of loodgieter? Afhankelijk van de tijdsgeest is er genoeg te verdienen met een praktische opleiding en kun je goed geld verdienen. Als dat je interesse is althans. Wil je zelfs de nieuwe Steve Jobs (ook een schoolverlater overigens) worden? Succes! Je passie volgen? Top, zorg dan wel dat je jezelf op zijn minst kunt onderhouden ermee.

Wat je keuze echter ook is, zorg dat je voorbereid bent om je hart en ziel erin te leggen. Een opleiding biedt vaak, naast kennis, ook een moment om even niet bezig te zijn met werken en de toekomst. Ga je niet verder met een opleiding dan moet je aan de bak om van iets anders je leven te maken. Dit kan, maar onderschat niet wat het je kost aan tijd en moeite.

 

https://nieuwsbeest.nl/beste-betaalde-banen-in-nederland/