DHCH 2018
Image default
Bedrijven

Wat is adiabatische koeling?

Wanneer het warm is wil je graag dat je koeling in huis hebt. De meeste mensen zullen bekend zijn met een elektrische ventilator, die dankzij een klein motortje de ventilator rond kan laten draaien en zo koele lucht produceert. Daarnaast zijn er airco systemen, in Nederland niet zo heel veel gebruikt als in andere landen of werelddelen. Ook is de traditionele airco dankzij de koelvloeistof die erin zit verre van milieuvriendelijk. Er is echter nog een mogelijkheid. Deze mogelijkheid heet adiabatische koeling. Wat is dat?

Adiabatische koeling

Adiabatische koeling is ook wel bekend als verdampingskoeling. Dat wil zeggen dat er energie aan de hete lucht van buitenaf wordt onttrokken om water te laten verdampen. Door de energie van de lucht weg te nemen, koelt deze af. Des te heter de buitenlucht is, des te effectiever Adiabatische koeling kan werken. Ook heb je directe en indirecte adiabatische koeling. Bij directe gaat de hete lucht langs koelend water waardoor het verdampt, en meteen weer eruit. Bij indirect gaat de gekoelde lucht via een andere luchtstroom weer eruit.

Wat maakt het beter?

Allereerst is er geen koudemiddel dat normaal dus schadelijk is voor het milieu. Daarnaast is een adiabatisch systeem erg energiezuinig. Voor elke 10.000 kubieke meter per uur gekoelde lucht is er maar 1kW elektrisch vermogen nodig. Dankzij dit kun je ook in aanmerking komen voor subsidies om bij te dragen aan een groener milieu. Als laatste is het de moeite waard om te vermelden dat door gebruik te maken van schone buitenlucht, de luchtkwaliteit binnen veel beter is. Zo wordt iedereen voorzien van een koele, frisse lucht.

https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/