DHCH 2018
Image default
Kinderen

Je kind naar de peuteropvang, dit is waarom dat een goed idee is!

Vanaf de tweede verjaardag van je kind mag hij naar de peuteropvang, een heugelijk moment voor de ouders, maar ook voor je kind. Jij als ouder hebt wat meer tijd voor jezelf en/of werk, en je kind ontwikkeld zich ondertussen in een razend tempo. In dit artikel vertellen we je er meer over.

 

Wat is een peuteropvang?

Om bij de basis te beginnen, een peuteropvang wordt ook wel een voorschool genoemd. Het is een opvang die door heel Nederland verspreidt is. Zo kunnen peuters Voorburg bijna overal in de buurt naar de peuteropvang. Kinderen van tussen de 2 en 4 jaar kunnen hier enkele dagdelen spelenderwijs leren. Zo leert je kind te spelen met andere leeftijdsgenoten en doet daarin allemaal activiteiten afgestemd op de eigen leeftijd. Hierdoor krijgt je kind een goede voorbereiding op de basisschool.

Je kind zal meestal in een klasje terecht komen van ongeveer 16 kinderen. Hierbij zijn altijd twee leidsters aanwezig die hiervoor geschoold zijn. Peuterspeelzalen zijn pedagogisch ingericht, dat betekent dat er een vast ritme is. Dit zorgt voor stabiliteit en een veilig gevoel voor de kinderen. Gemiddeld gaan kinderen twee dagdelen per week naar de peuteropvang.

 

Voordelen

Naast dat het voor jou als ouder erg prettig kan zijn om een ochtend alleen te zijn om bijvoorbeeld wat klusjes te doen, leert je kind er ook ontzettend veel van. Zo is de peuteropvang goed voor de taalontwikkeling, omdat je kind veel zal praten met andere leeftijdsgenoten, en woordjes zal overnemen. Hiernaast zal je kind ook dingen leren zoals, samenwerken, elkaar troosten, samen spelen, voor zichzelf opkomen en natuurlijk langere tijd zonder vader en moeder te zijn. Motorisch zal je kind ook een groei maken, omdat de kinderen ontzettend veel spelenderwijs doen leren. Ook zullen de cognitieve en sociale vaardigheden als een raket omhoog gaan. Zoals eerder gezegd went je kind eraan hoe om te gaan met leeftijdgenootjes, de juffen en de regeltjes in de klas. Hierdoor maakt je kind alvast een stap richting de basisschool.

https://www.dakkindercentra.nl/peuteropvang/