DHCH 2018
Image default
Bedrijven

De gevolgen van Instagram

De perfecte foto, het perfecte leven, de perfecte feed. Tegenwoordig moet alles perfect zijn. Dit komt met name door social media platforms als Instagram. Social media platforms staat mensen toe om te werken aan hun online aanwezigheid, beter bekend als “online presence”. Echter kunnen gebruikers er zelf voor kiezen wat ze delen. Dit zorgt ervoor dat alle perfecte aspecten van iemand zijn leven vaak wordt gedeeld, en de minder perfecte delen worden achterwegen gelaten. Imperfecties en alles wat niet wordt gezien als sociaal normaal worden daarom gezien als een taboe. Aan de andere kant is dat ook wel te verwachten als je de kans hebt om alleen je beste punten te laten zien.

 

Het probleem wat dit brengt is dat het veel gebruikers van social media jaloers en onzeker over zichzelf voelen. Bij gebruik van het platform kan je jezelf en j leven constant vergelijken met het leven van anderen. Maar omdat je vergelijkt met “gemaakte” levens kan je een verkeerd beeld van de realiteit krijgen. Zo worden foto’s bijvoorbeeld bewerkt om heel dun te lijken of kleuren veranderd om een foto aantrekkelijker te maken. Dat is niet hoe de realiteit is, maar veel mensen hebben wel de perceptie dat het echt is.

 

Als resultaat zijn veel mensen minder tevreden met zichzelf en wat ze hebben. Dit kan leiden tot onzekerheden maar ook extremere ingrepen als operaties. Als je niet tevreden met jezelf bent kan je ervoor kiezen om realistische ingrepen te doen die je voorkomen veranderen. Vaak zijn ingrepen belangrijker wanneer men ergens structureel last van heeft. Zo kan men een kinverkleining doen bij een kliniek. Verder is er ook de mogelijkheid om een kaakcorrectie toe doen, dit kan bijvoorbeeld helpen bij een overbeet. Iedereen heeft goede eigenschappen en niemand is perfect. Daarom is het belangrijk af te wegen wat de motivatie voor de ingreep is.

http://orfeokliniek.nl