DHCH 2018
Bedrijven

Steunwortels van de kapokboom

In de bodem komen de wortels in aanraking met de schimmelhyphae. Veel van deze schimmels staan bekend als mycorrhiza en vormen een mutualistische relatie met de boomwortels. Sommige zijn specifiek voor één enkele boomsoort, die niet zal bloeien als er geen mycorrhiza-associatie is. Anderen zijn generalisten en associëren zich met vele soorten. De boom verwerft mineralen zoals fosfor uit de schimmel, terwijl de schimmel de koolhydraatproducten van de fotosynthese uit de boom haalt. De schimmelhyphae kan verschillende bomen met elkaar verbinden en er ontstaat een netwerk dat voedingsstoffen en signalen van de ene plaats naar de andere overbrengt. De schimmel bevordert de groei van de wortels en helpt de bomen te beschermen tegen roofdieren en ziekteverwekkers. Het kan ook de schade beperken die door vervuiling aan een boom wordt toegebracht doordat de schimmel zware metalen in zijn weefsels verzamelt. Fossiel bewijs toont aan dat wortels geassocieerd worden met mycorrhizale schimmels sinds het vroege Paleozoïcum, vierhonderd miljoen jaar geleden, toen de eerste vasculaire planten zich op het droge vestigden.

Kunstpalm is een grote aanbieder van kunstbomen van verschillende maten en vormen. Je kunt een kwalitatieve kunstboom bij Kunstpalm kopen. Om een kunstboom bij kunstpalm te kopen of een kunstboom uit te zoeken kun je op de website van Kunstpalm kijken.

Steunwortels van de kapokboom (Ceiba pentandra)
Sommige bomen zoals de elzen (Alnus-soorten) hebben een symbiotische relatie met Frankia-soorten, een draadvormige bacterie die stikstof uit de lucht kan binden en omzetten in ammoniak. Ze hebben actinorhizale wortelknollen op hun wortels waarin de bacteriën leven. Dit proces stelt de boom in staat om te leven in een omgeving met weinig stikstof, waar hij anders niet zou kunnen gedijen. De plantenhormonen die cytokininen worden genoemd, initiëren de vorming van wortelknollen, in een proces dat nauw verwant is aan mycorrhizaale associatie.

Het is aangetoond dat sommige bomen via hun wortelstelsel met elkaar verbonden zijn en een kolonie vormen. De onderlinge verbindingen worden gemaakt door het inosculatieproces, een soort natuurlijke enting of lassen van plantaardige weefsels. De tests om dit netwerk aan te tonen worden uitgevoerd door het injecteren van chemicaliën, soms radioactief, in een boom, en vervolgens te controleren op de aanwezigheid ervan in naburige bomen.

Kunstpalm is een grote aanbieder van kunstbomen van verschillende maten en vormen. Je kunt een kwalitatieve kunstboom bij Kunstpalm kopen. Om een kunstboom bij kunstpalm te kopen of een kunstboom uit te zoeken kun je op de website van Kunstpalm kijken.

De wortels zijn over het algemeen een ondergronds deel van de boom, maar sommige boomsoorten hebben wortels die vanuit de lucht zijn ontstaan. De gemeenschappelijke doelen voor luchtwortels kunnen van twee soorten zijn, om bij te dragen aan de mechanische stabiliteit van de boom en om zuurstof uit de lucht te halen. Een voorbeeld van mechanische stabiliteitsverbetering is de rode mangrove die prop wortels ontwikkelt die uit de stam en takken lopen en verticaal in de modder neerdalen. Een soortgelijke structuur is ontwikkeld door de Indiase banyan. Veel grote bomen hebben steunwortels die vanuit het onderste deel van de stam uitwaaieren. Deze ondersteunen de boom eerder als hoekbeugels en zorgen voor stabiliteit, waardoor de schommeling bij harde wind afneemt. Ze komen vooral voor in tropische regenwouden waar de bodem arm is en de wortels dicht bij de oppervlakte liggen.

Sommige boomsoorten hebben worteluitlopers ontwikkeld die uit de grond knallen om zuurstof te krijgen, wanneer deze niet beschikbaar is in de bodem vanwege overtollig water. Deze worteluitlopers worden pneumatoforen genoemd en zijn onder andere aanwezig in zwarte mangrove en vijvercipres.

Kunstpalm is een grote aanbieder van kunstbomen van verschillende maten en vormen. Je kunt een kwalitatieve kunstboom bij Kunstpalm kopen. Om een kunstboom bij kunstpalm te kopen of een kunstboom uit te zoeken kun je op de website van Kunstpalm kijken.

Stam

Stam van de noordelijke beuk (Fagus sylvatica) in het najaar
Hoofdartikel: Stam (plantkunde)
Het belangrijkste doel van de stam is om de bladeren boven de grond te brengen, zodat de boom andere planten kan overstijgen en ze kan overtreffen voor licht. Het transporteert ook water en voedingsstoffen van de wortels naar de luchtdelen van de boom, en verdeelt het voedsel dat door de bladeren wordt geproduceerd over alle andere delen, inclusief de wortels.

In het geval van angiospermen en gymnospermen is de buitenste laag van de stam de buitenste laag van de stam de schors, die meestal bestaat uit dode cellen van kurk (kurk). Het zorgt voor een dikke, waterdichte bedekking van het levende binnenweefsel. Het beschermt de romp tegen de elementen, ziekte, dierenaanval en vuur. Het wordt geperforeerd door een groot aantal fijne ademhalingsporiën, lenticellen genaamd, waardoor zuurstof zich verspreidt. Schors wordt voortdurend vervangen door een levende laag van cellen, de zogenaamde kurk cambium of phellogen. Het Londense plataan (Platanus × acerifolia) werpt periodiek zijn bast in grote vlokken af. De bast wordt door het Londense plataan (Platanus × acerifolia) in grote vlokken afgegoten. Ook de schors van de berk (Betula pendula pendula) schilt af in stroken. Naarmate de omtrek van de boom groter wordt, zijn nieuwere schorslagen groter in omtrek en ontstaan er bij veel soorten spleten in de oudere lagen. Bij sommige bomen, zoals de den (Pinus-soorten), straalt de bast kleverige hars uit die aanvallers afschrikt, terwijl bij rubberbomen (Hevea brasiliensis) het een melkachtige latex is die uit de bast druipt. De kinabast (Cinchona officinalis) bevat bittere stoffen die de bast onvruchtbaar maken. Grote boomachtige planten met verhouten stammen in de Pteridophyta, Arecales, Cycadophyta en Poales, zoals de boomvarens, palmen, cycaden en bamboe, hebben verschillende structuren en buitenste bekledingen.

Een deel van de taxus (Taxus baccata) met 27 jaarlijkse groeiringen, bleek spinthout en donker kernhout.
Hoewel de schors fungeert als een beschermende barrière, wordt hij zelf aangevallen door saaie insecten zoals kevers. Deze leggen hun eitjes in spleten en de larven kauwen zich een weg door de celluloseweefsels, waardoor een

https://kunstpalm.nl/kunstplanten/kunstbomen/